Tisno se po 11. put oprostilo od tragično preminulih vatrogasaca

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

This slideshow requires JavaScript.

Uoči središnjeg komemorativnog skupa na otoku Kornatu (četvrtak, 11 sati) povodom obilježavanja 11. godišnjice kornatske tragedije, u Tisnome je u srijedu navečer održan jedanaestu godinu zaredom Mimohod sjećanja za poginulu petoricu tišnjanskih vatrogasaca i njihovih sedam kolega iz Vodica i Šibenika.

Od Vatrogasnog doma, preko mosta, do groblja svetog Duha, u tužnom i tihom mimohodu tišnjanskim kalama, našli su se članovi obitelji stradalih vatrogasaca, njihovi prijatelji, kolege iz DVD-a Tisno, JVP-a i DVD-a Vodica, JVP-a Šibenik, DVD-ova s područja županije, čelnici Hrvatske i Županijske vatrogasne zajednice, kao i brojni predstavnici vatrogasnih postrojbi i društava iz svih krajeva Hrvatske.

Počast poginulim vatrogascima i ove godine odali su izaslanstva vatrogasnih udruga iz BIH-a i Slovenije. U trenutku kada se kolona sjećanja našla na tišnjanskom mostu, pijetet kornatskim herojima niskim preletom odao je kanader Protupođarne eskadrile HZ-a Oružanih snaga Republike Hrvatke.

Komemorativni skup održan je na groblju sv. Duha. Podno središnjeg velikog bijelog križa na kojemu su imena poginulih tišnjanskih vatrogasaca Ivice Crvelina (52), Marka Stančića (17), Ante Crvelina (24), Tomislava Crvelina (23) i Josipa Lučića (19), zapaljene su svijeće, te položeni vijenci i buketi cvijeća.
O vatrogascima koji su stradali u ne samo u najvećoj hrvatskoj vatrogasnoj tragediji, nego i u najvećoj tragediji u povijesti Tisnoga i tišnjanskoga kraja, na komemorativnom skupu dirljivim riječima govorio je Zvonimir Čorkalo, predsjednik DVD-a Tisno.

O Ivici Crvelinu – prvom profesionalnom vozaču-vatrogascu DVD-a Tisno, kasnije pripadniku JVP-a Šibenik, te istaknutom članu Tišnjanske glazbe ‘Hartić. O njegovom sinu Anti Crvelinu, članu DVD-a Tisno od ranih mladenačkih dana. kojemu je ljubav prema vatrogastvu usadio otac Ivica, svestranom sportašu – odbojkašu, košarkašu, nogometašu, vaterpolisti. O dobrom, dragom, skromnom i samozatajnom Josipu Lučiću, ‘ditetu s Rata’ koji je obožavao nogomet. O Marku Stančiću, koji je s roditeljima živio u Šibeniku, a ljetne praznike provodio u Tisnome kod bake i djeda. Zaljubljeniku u vatrogastvo koji je s 14 godina postao članom DVD-a Tisno i kojem je životna želja bila biti profesionalnim vatrogascom.

O Tomislavu Crvelinu, uzornom mladiću, uspješnom u svemu čime se bavio, od člana DVD-a Tisno sa završenom vatrogasnom školom, veslača, vaterpoliste, glazbar, pa do jednog od osnivača Udruge ‘Čuvari Božjega groba.

– Evo nas i nakon 11 godina u mimohodu i na komemoraciji ispunjenim dostojanstvom i iskrenošću kojima odajemo počast našoj djeci, našim sinovima, našoj braći, našim prijateljima, našim vatrogascima. Tog 30. kolovoza prije 11 godina, vrijeme je stalo. I danas, nakon svih tih godina, nema se dovoljno riječi za opisati taj osjećaj tuge. Ni ovaj mimohod, kao ni sjećanje na naše drage vatrogasce nikad neće prestati. Zauvijek ćemo ih se spominjati, vječno će ostati u našim srcima i mislima – kazao je Zvonimir Čorkalo, predsjednik tišnjanskoga DVD-a.

– A što vam mogu reći nakon ovih 11 bolnih godina. Osjećam se jadno, nikako, Bol je jednako jaka kao i onda kada su stigle vijesti o stradavanju mojih najmilijih na Kornatu. Nedostaju mi, puno mi fale, iz godine u godinu bol i tuga sve su jaće i veće. Ne mogu prihvatiti da je nekakav eruptivni požar uzrok pogibije. Istinu, pravu istinu tražit ćemo do ne umremo, a za pomoć ćemo se obratiti i europskim institucijama. Kad bi došli do istine, možda bi nam bilo lakše – kazala nam je Ajka Crvelin, koja je na Kornatu izgubila supruga Ivicu i sina Antu.

Ajka nije mogla sakriti ni svoje ogorčenje drugom nepravomoćnom oslobađajućom presudom bivšem župamnijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici.

– Kao zapovjedna osoba Dražen Slavica je napravio niz propusta u akciji gašenja požara na Kornatu i ne možemo prihvatiti činjenicu da ga je sud oslobodio krivnje. Jedan od Slavičin propusta bio je taj što je dozvolio da moj suprug i sin uđu u helikopter i polete na Kornat, da zajedmo sudjeluju u intervenciji, a to u vatrogastvu nije dozvoljeno. Krivnja za tragediju je na cijelom državnom sustav i pored Slavice, na optuženičkoj klupo trebali su se naći i u to vrijeme čelni ljudi relevantih državnih institucija iz vatrogastv i spasilačkih službi – dodala je Ajka Crvelin.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: