Hoće li Vlada donijeti odluku o zabrani štrajka?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uoči drugog tjedna štrajka u školama i odluke sindikata da ne pristaju na kompromise, već traže isključivo promjenu koeficijenta složenosti poslova, u Vladi novi potez.

U Banskim su dvorima odlučili angažirati neovisne stručnjake koji bi analizirali koeficijente složenosti poslova u državnim i javnim službama. Dio je to i predizbornog obećanja jer bi to vodilo i najavljenom zakonu o plaćama i vrednovanju učinjenog, javlja RTL.

Sindikati točno znaju koliko imaju, a koliko zaslužuju. S izračunima željenih koeficijenata stigli su prošli tjedan pred Vladu, no ona će ipak za tu procjenu angažirati konzultantsku tvrtku.

“Nismo razgovarali ni o novcu niti o tome tko bi to mogao raditi, ali definitivno će to biti javni natječaj na koji će se moći javiti svatko tko ima reference. Mi tu ne prefereiramo apsolutno nikoga, ali ono što želimo je napraviti jedan kvalitetan dokument koji će napraviti pravu analizu stanja”, rekao je Josip Aladrović (HDZ), Ministar rada i mirovinskog sustava.

Povećanje osnovice za 6,12 posto koje je premijer ponudio svim državnim i javnim službenicima ne rješava njihovu nepravdu, tvrde školski sindikati pa su vladi poslali grafikone koji to i dokazuju.

Prosječni koeficijent učitelja i nastavnika je 1,325 dok socijalni radnici ili njihovi kolege u visokom obrazovanju imaju oko 1,4. Povećanjem osnovice za 6,12 posto svima, osnovne i srednje škole i dalje zaostaju za onoliko koliko su i tražili u koeficijentu – 6,11 posto.

No tu nije kraj sindikalnim zahtjevima. Umjesto ponuđenih 6,12 posto osnovice, tražit će, najavljuju, da ona bude uvećana za 18 posto što bi proračun koštalo više od pet milijardi kuna.

Aladrović pak poručuje: “To nije realno”.

No sve će prije razmotriti konzultantska tvrtka.

“Ako kažemo da ćemo napraviti analizu svakog radnog mjesta do toga da, ne samo kad govorimo o složenosti, nego i o broju izvršitelja koji su potrebni za određene poslove, naravno tu se može otvoriti pitanje nekih radnih mjesta”, rekao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Vlada trenutno ima tri opcije, kaže ministar Aladrović: “Možemo tražiti od suda zabranu štrajka, možemo jednostrano donijeti odluku o zabrani štrajka, a možemo ne učiniti ništa”.

Što im se tu najviše isplati, odlučit će sljedećih dana. U međuvremenu im slijedi mirenje sa sindikatom visokog obrazovanja, a ne prođe li dobro, od četvrtka predavanja neće biti ni na fakultetima.

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: