Pogledajte kakve su temperature izmjerene u 7 sati

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

VRHUNAC polarnog vala stigao je u Hrvatsku. Tijekom iduća tri dana očekuju se najniže jutarnje temperature, čak i ispod -20 stupnjeva, s time da će zbog jakog vjetra osjet hladnoće biti još jači.

Najniža temperatura jutros u 7 sati izmjerena je za Zavižanu, gdje je bilo -20,3 Celzijeva stupnja. Na Biokovu je izmjeren -14,1 stupanj. U nekoliko gradova izmjerene su temperature ispod -10 stupnjeva, a to su: Delnice (-12,2 stupnja), Gospić (-11,8 stupnjeva) i Otočac (-10,6 stupnjeva). U Zagrebu je izmjereno između -8 i -9 stupnjeva, a slične temperature jutros su zabilježene i u Krapini, Varaždinu, Križevcima, Virovitici, Bjelovaru, Sisku, Požegi i Karlovcu.

Na obali su temperature nešto više, ali nisu prelazile 0 Celzijevih stupnjeva. U Dubrovniku je izmjereno -0,7 stupnjeva, Šibeniku -5,1 stupanj, Splitu -5,2 stupnja, Zadru -4,6 stupnjeva, Rijeci -5,2 stupnja te u Puli -4,1 stupanj.

Samo su dvije meteorološke postaje u Hrvatskoj jutros izmjerile temperaturu zraka iznad nule – ona na Prevlaci (+ 2,8) i Palagruži (0 stupnjeva).

U unutrašnjosti će danas biti pretežno oblačno mjestimice sa snijegom, češćim i izraženijim u prvom dijelu pa će ponegdje nastati novi tanji snježni pokrivač, a na Jadranu djelomice sunčano, dok slabog snijega mjestimice još može biti u prvom dijelu dana na sjevernom i južnom dijelu.

Vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na većem dijelu Jadrana jaka i olujna bura, prema kraju dana u postupnom slabljenju.

Najviša temperatura zraka od -10 do -5, na Jadranu od -2 do 3 stupnja Celzijusa.

Upozorenje na opasne hladne valove

DHMZ je za srijedu i četvrtak izdao upozorenje zbog opasne hladnoće. Za srijedu je na snazi upozorenje najvišeg stupnja za Rijeku i Split, dok je u četvrtak na snazi upozorenje najvišeg stupnja za čak šest gradova: Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin, Rijeku i Split.

Meteoalarm je za danas za cijelu zemlju izdao žuto i narančasto upozorenje zbog jako niskih temperatura.

Od srijede – najprije hladno pa toplije, ali…

Uz više vedrine i slab vjetar u sljedeća dva dana noćna i jutarnja temperatura na kopnu će biti još niža nego početkom tjedna – ponegdje i oko -20 °C, osobito na zapadu. Slijedi naoblačenje, potkraj četvrtka ponovno snijeg, a u petak i subotu moguća je i kiša koja se smrzava i stvara poledicu na tlu, drveću i električnim vodovima. Temperatura prema kraju tjedna osjetno će porasti.

Na moru u srijedu većinom sunčano i ujutro još hladnije, ponegdje uz buru. U četvrtak naoblačenje sa snijegom i susnježicom, koji će prelaziti u kišu s porastom temperature i jačanjem istočnjaka i juga. Od petka povremeno kiša, a dnevna temperatura viša i od 10 °C.

I dalje nije prohodno za kamione prema moru i obratno

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji te obratno ni dalje nema prohodnih cesta, a ta se vozila isključuju na čvoru Kikovica (A6) u smjeru Zagreba te odmorištima prije Karlovca (A1/A6), izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK).

ZA SAV PROMET ZATVORENE SU:

– Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene,
– DC1 Vaganac – Korenica – Udbina – Gračac – Knin (zbog snježne vijavice),
– autocesta A7 između čvorova Šmrika i Sveti Kuzam,
– DC23 Jezerane – Kapela – Josipdol,
– DC25 Gospić – Karlobag,
– DC522 čvor Udbina – čvor Gornja Ploča,
– DC54 Maslenica – Zaton Obrovački,
– ŽC5032 Gornje Jelenje – Crni Lug.

SAMO ZA OSOBNA VOZILA OTVORENE SU:

– autocesta A6 Rijeka – Zagreb na dionici Čavle – Kikovica – Delnice;
– Jadranska magistrala (DC8) Bakar – Novi Vinodolski;
– LC58107 od Kraljevice (DC8) do Križišća (DC501)
– ŽC5030 Platak – Kamenjak.

IZVOR: index.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: