Evo kako vlasnici apartmana varaju državu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U iznajmljivačkom biznisu ovih dana, kao i svake jeseni, iznajmljivači provode masovnu poreznu prevaru, pretvarajući apartmane za turiste u podstanarske stanove, bez prijavljivanja svoje vansezonske djelatnosti koja se znatno više oporezuje nego dnevno rentanje kroz paušal, piše Poslovni dnevnik.

Podaci o tome koliko je iznajmljivača koji podstanare drže na crno ne postoje i ovom podatku je nemoguće ući u trag zbog neučinkovitih mehanizama kontrole.

 

Iznajmljivači tako, umjesto 12 posto mjesečnog poreza na iznos rente stana, plaćaju paušal po turističkom krevetu koji se i dalje u većini destinacija naplaćuje minimalnih 350 kuna godišnje, pa čak iako im je turistička sezona neusporedivo kraća od “podstanarske”.

Turistički apartmani preko zime najčešće se iznajmljuju studentima koji ih koriste do lipnja, a nakon toga ih napuštaju jer se ti “stanovi” pretvaraju opet u apartmane, što pokazuju i brojni oglasi.

Ukoliko vlasnik apartman želi iznajmiti podstanarima, mora odjaviti kategorizaciju, sklopiti ugovor o najmu s podstanarom, te na temelju ugovora Porezna uprava utvrđuje poreznu obvezu za tu vrstu dohotka. Kako su pojasnili iz Porezne uprave, prema Zakonu o porezu na dohodak, isti ostvaren od imovine od najamnine i zakupnine plaća se prema rješenju do posljednjeg dana u mjesecu za tekući mjesec po stopi od 12 posto, piše Poslovni.

Na ljeto kad izbaci podstanare, vlasnik mora od ureda državne uprave tražiti novo rješenje o kategorizaciji. Procedura nije komplicirana, ali uključuje posjet komisije, a može se čekati i do četiri mjeseca. Zbog svega toga većina iznajmljivača ostaje u sustavu paušala.

Od iznajmljivana stanova i soba te organiziranja kampova u 2018. godini uplaćeno je ukupno 151.374.495,28 kuna. U prethodnoj godini ta je brojka iznosila 135,5 milijuna kuna, te se iz naplate paušala vidi rast ovog segmenta turizma. Nadalje, u evidencijama Porezne uprave dana 21. listopada 2019. evidentirano je ukupno 143.765 obveznika dohotka od imovine s osnove najma ili zakupa nekretnina i
pokretnina koji porez plaćaju po rješenju Porezne uprave. S istim datumom evidentirano je 98.670 iznajmljivača u turizmu, od kojih je tek 1.481 obveznik PDV-a, a ostalo su paušalci.

U uredima državne uprave diljem Jadrana nemaju točan podatak o tome koliko je prijavljenih iznajmljivača, te je li pojačana aktivnost na odjavama apartmana i prijavama podstanarskih stanova.

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: