Put EU-a krenule prve kazne za bahate turiste, do sada su prolazili lišo jer kada bi ih kamera snimila u jurnjavi, policija im nije mogla ništa; Evo što se promijenilo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vozite automobil i poštujete koliko-toliko znakove za dopuštenu brzinu, a pokraj vas jure stranci i baš ih briga. Čak i kad vide kamere na cesti, ne puštaju papučicu gasa.

Ako vas kojim slučajem ‘slika’ kamera, platit ćete paprenu kaznu, možda i onu najstrožu od 20.000 kuna. I sad se postavlja pitanje mogu li se stranci izvući od plaćanja kazni za prekoračenje brzine ako ih u prekršaju uhvate kamere na cesti? Turisti su i sami pretpostavljali da ih naše kamere mogu ‘slikati’, ali da im kazne neće dolaziti.

Evo što o svemu kaže MUP:

– Kamere prve serije koje su postavljene na hrvatskim cestama u sebi nisu imale ugrađen sustav za prepoznavanje pločica tzv. ANPR. Navedeni sustav dio je nove generacije kamera koje su postavljene i postavljaju se ove godine ili će biti postavljene sljedeće godine, stoga ne raspolažemo statističkim podacima za prethodne godine – kažu nam u Ministarstvu.

Dakle, stranci su do ovog ljeta mogli bez problema prolaziti pokraj kamera i juriti bez straha, ali sada je tome ipak došao kraj.

MUP samo za ovu godinu ima podatke o strancima koje su fotografirale radarske kamere. Kuverte s kaznama iz našeg MUP-a krenule su put raznih državljana iz cijelog EU-a. ‘Čestitke’ našeg MUP-a nekima su već i došle, a nekima će stići idućih mjeseci, kada se detaljno pregledaju snimci s kamera i točno utvrdi prekoračena brzina.

– U 2019. godini procesuirano je 539 ovakvih slučajeva, a radilo se o državljanima Austrije, Belgije, BiH, Češke, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Slovenije… Napominjemo da se radi o procesuiranim slučajevima, dakle obrađenim videosnimkama i započetim postupkom procesuiranja, dok je brojka zabilježenih videosnimaka veća – kažu u MUP-u, a mi smo ih pitali ima li problema u naplati takvih kazni.

– Općenito govoreći o naplatama novčanih kazni stranim državljanima za prekoračenje brzine utvrđene ostalim vrstama kamera, treba naglasiti kako se naplata provodi uredno, bez većih teškoća. Postupak naplate provodi se sukladno važećim zakonskim i podzakonskim propisima (Zakon o sigurnosti prometa na cestama, Prekršajni zakon, pravilnici i dr.). Sukladno pravilniku o vrsti i načinu dostave podataka državama članicama Europske unije, u svrhu istraživanja prometnih prekršaja (NN 66/2015.), policija utvrđuje vlasnika vozila, a potom mu se na adresu šalje obavijest o počinjenom prekršaju s mogućnošću plaćanja novčane kazne ili dostavljanja podataka o počinitelju prekršaja, odnosno osobi koja je upravljala vozilom.

Čim vlasnik vozila plati kaznu, predmet se okončava, a ako dostavi podatke o osobi koja je upravljala vozilom i počinila prekršaj, obavijest o počinjenom prekršaju s mogućnošću plaćanja novčane kazne dostavlja se toj osobi. Ako utvrđeni vozač ne plati kaznu, ovisno o visini kazne, predmet se može ustupiti na naplatu državi u kojoj osoba ima prebivalište ili se nakon njezina zatjecanja na teritoriju države koja je utvrdila prekršaj osobi uručuje nalog za plaćanje kazne – kažu u Ministarstvu.

U sljedećim godinama, osim dobrog turističkog prometa, u naš proračun počet će se slijevati i milijuni kuna naplaćenih kazni koji će nam dolaziti i iz inozemstva.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: