Bolje ikad neko nikad: Objavljen nacrt odluke o komunalnom redu – primjedbe možete slati do 10. kolovoza

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na službenim stranicama Grada Splita sinoć je objavljen nacrt odluke o komunalnom redu i poziv za javno savjetovanje, koje će trajati sljedećih mjesec dana.

O povijesti bolesti jednog od najvažnijih akata koje donosi gradska uprava već je vjerojatno besmisleno i pisati, a sad kad je napokon nešto i napravljeno, nije zgorega napomenuti kako je ljetni period i rok do sredine kolovoza sa javno savjetovanje zgodno odabran termin za objavu nacrta.

 

Svi zainteresirani svoje primjedbe mogu poslati putem obrasca koji mogu preuzeti ovdje, a mi smo pregledali nacrt odluke i izdvojili detalje koji su novost i o kojima se dosta raspravljalo u javnosti u proteklom periodu.

Prvo što upada u oko jest činjenica da se predlagatelj posebno pozabavio bankomatima, koji su doista metastazirali po gradu, prijedlog je poprilično restriktivan, ali doista dobrodošao.

Novost je i to da će se štekatima ograničiti širenje na glavnim trgovima u gradskoj jezgri, jer slobodno mora biti barem 70% površine Pjace, Voćnog trga i Prokurativa. Puno se toga ograničava i s reklamama, panoima i plakatima, a dobar dio nacrta posvećuje se zaštiti povijesnih pročelja.

Sa štekata lete i televizijski ekrani, koji će se moći postavljati samo uz posebno odobrenje u vrijeme važnijih sportskih događaja.

Kroz cijeli nacrt se provlači ta nit konzervatorske službe i posebnih odobrenja, a to je jedna od bolnih točaka komunalnog reda, jer često se događa da korisnici određene stvari jednostavno izigraju tražeći rupe u zakonu, ili ih, još češće – ignoriraju.

Stoga je jedan od ključnih detalja za koji se traži kvalitetno rješenje kažnjavanje onih koji se ne drže reda, pa će komunalni redar imati podršku policije ukoliko to zatreba, a moći će i usmeno predlagati uklanjanje onih objekata koji ugrožavaju zdravlje, sigurnost ili objekte veće vrijednosti.

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: