Budućnost Dioklecijanovih podruma: “Stekli su se uvjeti da se uknjiže“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
O dopunama i izmjenama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara govorili su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.
– Dioklecijanovi podrumi i do sada su bili vlasništvo Republike Hrvatske – kazala je ministrica Obuljen Koržinek i dodala da zakon o očuvanju kulturnih dobara te zakoni koji uređuju katastar nisu desetljećima omogućavali da se Podrumi upišu. – Oni zapravo nisu ni postojali, jer nismo imali mogućnost na istoj čestici imati i nadzemni i podzemni katastar.

Našli smo rješenje uz pomoć ministarstva pravosuđa, a temeljem zaključka kojega smo u svibnju na Vladi RH u Splitu donijeli. Imat ćemo mogućnost da Podrume uknjižimo. To je preduvjet da bi se napravili cjeloviti programi i projekti – dodaje ministrica. 

Splitski gradonačelnik Krstulović Opara rekao je da su se stekli uvjeti da Grad Split, kao lokalna zajednica, može aplicirati na strateške projekte EU-a. – Treba se stvoriti takav okvir u kojem će postojati kontinuirano očuvanje, obnova i održavanje tog značajnog prostora. 

Ministrica je govorila i o integralnoj obnovi te je kao primjere uzela Split i Dubrovnik, gradove koji su na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, i kazala da će oni morati ponuditi svoje planove upravljanja. – Ti planovi upravljanja morat će cjelovito sagledati i potrebe spomenika, ali i potrebe građana te mogućnosti tih sredina i smjerove njihova razvoja – istaknula je ministrica. 

Izvor:dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: