Maturanti elitne splitske gimnazije protestiraju: Gušimo se u neklimatiziranim i smrdljivim učionicama! Zar je tako teško kupiti klimu?!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iako ovog rujna nije bilo odgode početka školske godine zbog vrućina i turističke sezone, kao i lani, no i dalje nas prate visoke temperature.

Posebice je nezgodno boraviti u neklimatiziranim prostorijama (da, ima i takvih!) jer manjak kisika i toplina otežavaju bilo kakav rad, razmišljanje pogotovo. Zbog prilično visokih temperatura unutar učionica, srednjoškolci iz Prve i Druge gimnazije proteklih dana jedva su funkcionirali u školskoj zgradi u Spinutu

– Užasno nam je! Škola je popodne, a mi ulazimo u razrede koji su zagušljivi, neprozračeni nakon jutarnje smjene, a klime nemamo. U znak protesta izašli smo nakratko izvan zgrade, pa su nas pozvali natrag. Ne znam zašto je tako teško nabaviti nekakvu klimu?! Pa nismo u 15. stoljeću – javila nam se jedna maturantica Prve gimnazije.

Njezin je razred prema rasporedu bio smješten u neklimatiziranu prostoriju iako su im uoči početka ove nastavne godine očekivali da će viši razredi ove gimnazije biti u klimatiziranim učionicama na višim katovima jer je takav bio običaj proteklih godina.

Mislili su, kažu, da su svoju kalvariju prošli, jer su u neklimatiziranom dijelu zgrade proveli prve dvije gimnazijske godine, ali mukama očito nije kraj…

Riječ je o starom problemu o kojem smo pisali više puta, posljednji put u jeku pisanja državne mature koja se u lipnju rješavala na “plus 30”. Poznato je da istočno krilo velike obrazovne zgrade u Teslinoj ulici dijele Prva i Druga gimnazija. Već smo izvještavali kako su u lipnju “stari” maturanti padali u nesvijest dok su pisali ispite iz državne mature u ovoj škoskoj zgradi…

Prva gimnazija je vlasnik prvog i drugog kata i ima klimatizirane učionice, a Druga gimnazija, koja djeluje u suprotnoj smjeni, je vlasnik nižih neklimatiziranih etaža. Nekad samo koriste zajedničke prostorije.

Iz Druge gimnazije kažu nam kako su Županiji splitsko-dalmatinskoj uputili zahtjev za klimatizaciju dijela školske zgrade koji im je na raspolaganju, te da vjeruju kako će on biti u prihvaćen čim se osigura ciljani novac.

– Upravo smo u tijeku izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade u Teslinoj koju koriste dvije gimnazije, a ona uključuje i klimatizaciju učionica. Uskoro ćemo se javiti na natječaj Ministvarstva graditeljstva, te vjerujemo da će projekt proći – rečeno nam je iz županijskog resora za prosvjetu.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: