Napokon drastično pale cijene podstanarskih stanova!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dok je prošle godine bilo nemoguće naći pristojan jednosoban stan za 200-300 eura, ove godine situacija se itekako promijenila.

– Proteklih godina Split je doživio turistički boom, pa su i ove godine mnogi pohrlili raditi apartmane, dizati kredite te su se nadali lakoj i brzoj zaradi. No glavni dio sezone će biti sličan kao i prijašnjih godina, a drastično se povećao broj postelja. I zato će, naravno, dio njih ostati prazan ili neće imati očekivane rezultate. I dio vlasnika će odustati od turizma i okrenuti se podstanarima. Dakle, istom broju podstanara studenata, kao i samaca ili obitelji odjednom će se na tržištu ponuditi puno veći broj stanova nego prošlih godina.

Ako je ponuda veća, a potražnja ista naravno da će i cijene neminovno pasti, kao što su i 2018. rasle jer su ljudi stanove čuvali za turiste, nije bilo puno stanova za podstanare, pa su i cijene išle u nebo. No, sada se sve okrenulo. Valja očekivati da neki možda neće uspjeti lako naći ni pouzdane podstanare, pa će rušiti cijene jer će na jesen ponuda slobodnih nekretnina za iznajmljivanje biti nikad veća – govorila nam je, među ostalim, tada Trgo i bila, sada vidimo po oglasnicima, u pravu.

 

No, istine radi, navedimo i da je Split u kolovozu ove godine imao pet posto bolje rezultate nego 2018. Međutim, to nije dovoljno da bi svi koji turistima “rentaju” stanove bili zadovoljni, jer ne može se “dignuti” veliki novac zato što ti je apartman pun dva ljetna mjeseca, a rate kredita za novokupljeni ili stari renovirani stan i njegovo uređenje stižu tijekom cijele godine.

Splićanka R. M. koja se bavi turističkim najmom i prati kretanje na tržištu kaže nam:

– Cijena je u pojedinim kvartovima pala. Znam pouzdano da su neki stanovi koji su se iznajmljivali prošle godine za 500 sada iznajmljeni za 300-350 eura. Neki su ove godine čak i izvisili jer su držali veliku cijenu i nisu htjeli sniziti najamninu. Još čekaju podstanare… Nisu shvatili da je ponuda velika i da neće tako brzo naći podstanare, posebno ne za tu cijenu. Sada su prisiljeni spuštati cijene i uhvatiti bilo što jer što im je više stan prazan to su na većem gubitku – kaže nam ta gospođa, navodeći da su vlasnici turističkog smještaja koji se s tim poslom bave duže godina uglavnom zadovoljni sezonom, dok su neki novi iznajmljivači izvisili. Dobru popunjenost bilježe i oni koji su imali luksuznije nekretnine, bazen…

I mi smo ovih dana provjerili ponudu podstanarskih stanova u oglasnicima. Najprije smo primijetili kako je više stanova koji se iznajmljuju dugoročno, dakle podstanare se sve manje tjera da iziđu tijekom ljeta, kao što je bio slučaj proteklih godina.To može značiti samo jedno – dio stanodavaca je odustao od turista i vratio se podstanarima.

U tražilici na Njuškalu smo u filter oglasa ‘ubacili’ da tražimo stanove do 350 eura. Dio oglasa pogledajte u našoj galeriji gore.

– Iznajmljuje se jednosoban stan u stambenoj zgradi na duže vrijeme. Potpuno opremljena kuhinja, dnevni boravak, kao i balkon. Stan se nalazi u centru grada, u blizini svih važnih lokacija. Idealan za mladi par. Cijena mjesečnog najma je 350 eura, a veličina stana je 55 m2 – stoji u oglasu jednog zaista odlično uređenog stana, kojem bi cijena prošle godine dostizala oko 500 eura.

U drugim oglasima stoji: “Iznajmljuje se stan na odličnoj lokaciji u centru grada. Sastoji se od kuhinje sa manjim dnevnim dijelom, spavaće sobe i kupaonice. Stan je kompletno namješten, opremljen svim aparatima, klimatiziran, 30 M2, 300 eura, a režije su uključene u cijenu”, “Lokve, jednosoban stan površine 30 m2, položena na 1. katu stambene zgrade. Stan je u potpunosti namješten, te opremljen slijedećim aparatima: klima, LCD, perilica rublja, internet, perilica posuđa, posuđe…. Cijena 300 eura”.

Naišli smo i na jedan lijepi jednosoban stan u Varošu, potpuno opremljen, za nekih 230 eura. Kvaka je u tome što tijekom ljeta ipak treba izići iz stana. Takav stan prošle godine, tumači nam jedna agentica, bio bi oko 350 eura.
Pronašli smo i jedan jako lijepi, prostrani dvosoban stan u stambenoj zgradi, cijena iznosi 350 eura, praktički 150-200 eura manje negoli se tražilo proteklih godina.

“Dvosoban stan, Šibenska, 1. kat, iznajmljuje se potpuno namješten stan od 60 kvadrata za 350 eura”, navodi se, pak, u drugom oglasu na popularnom Njuškalu. Iznajmljuje se jako lijep i komforan stan na Bačvicama, u Klarinoj ulici, također za 350 eura.

Ima i jako dobro uređenih stanova izvan centra po itekako prihvatljivim cijenama, koji čak imaju i dva WC-a, parking, a iznajmljuju se dugoročno.

– Iznajmljujemo komforan stan, površine 60 m2, u blizini Mall Split. Stan je potpuno opremljen i namješten sa svim potrebnim aparatima. Sastoji se od kuhinje i dnevnog boravka, spavaće sobe, radne sobe, dva WC-a s tuš-kadama. Stan ima i parking mjesto – stoji u tom oglasu.

Ima i luksuznijih jednosobnih stanova od 40 i više kvadrata s uključenim parkingom i drugim pogodnostima, a njihove cijene se kreću oko 400 – 500 eura, dok bi taj isti stan sigurno prošle godine bio i do 600 – 700 eura.

Međutim, i dalje ima oglasa za koje stanodavci traže goleme iznose, iako su slični stanovi za 100, pa i 200 eura jeftiniji. Valjda čekaju da im se posreći. U vrijeme našeg traženje stanova tražilica Njuškalo je izbacila oko 2000 u Splitu i bližoj okolici, čiji vlasnici “traže” svoje podstanare. Hoće li ih naći očito ovisi od cijene, a neki stanovi mogli bi ostati i prazni jer je većina studenata već našla smještaj. Naime, pojedini stanodavci su tijekom ljeta još držali visoke cijene unatoč upozorenjima agenata kako će im zbog toga stanovi ostati prazni tijekom zime…

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: