Splitsko-dalmatinskom Zavodu prijeti kolaps: Pacijenti sve više koriste sanitetski prijevoz

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Iz Zavoda za hitnu medicinu upozoravaju na veliki porast sanitetskog prijevoza pacijenata.
Posljednjih godina potrebe pacijenata za sanitetskim prijevozom su u velikom porastu. Timovi dnevno odrađuju i preko 220 intervencija, a 16 posto više pacijenata na taj način stiže do bolnice ili toplica. 

Županijski zavod trenutno broji 35 timova i 70 vozila. Samo u Splitu dnevno je potrebno nekada i više od osam vozila pa je potrebno uključiti i rezervna. Šest do sedam vozila svakodnevno pacijente prevozi do Zagreba, Krapinskih toplica ili Kalosa u Veloj Luci.

Iako je sanitetski prijevoz namijenjen isključivo nepokretnim osobama ili osobama kojima zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje, sve više ga koriste pokretne osobe. Nekima je to jedini način da se prebace do bolnice na potrebne preglede, dok pojedini to iskorištavaju.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Leo Luetić smatra da bi za neodgovorno korištenje sanitetskog prijevoza trebalo propisati odgovarajuće kazne, a ističe kako danas imamo više sanitetskog prijevoza nego u vrijeme rata.

Prošle godine je na ovaj način u bolnice prevezeno 76.744 pacijenata, čime je prijeđeno više od 3,5 milijuna kilometara. Po jedan sanitetski tim je u Hvaru, Jelsi, Visu, Supetru, Muću Donjem i Vrlici, u Kaštel Starom i Vrgorcu dežuraju dva tima, u Makarskoj, Omišu i Trogiru po tri, dok su po četiri tima u Sinju i Imotskom.

izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: