Za turiste dubljeg džepa: Brodosplit gradi najveći jedrenjak na svijetu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Zadivljujuće plovilo duže je od 160 metara s površinom jedara od nevjerojatnih 6.300 četvornih metara

Dok u Rijeci i Puli strepe za posao u škveru splitsko brodogradilište dovršava jedan od najskupljih projekata u svojoj novijoj povijesti – najveći jedrenjak na svijetu. 

Zadivljujuće plovilo duže je od 160 metara s površinom jedara od nevjerojatnih 6.300 četvornih metara.

Na navozima splitskog Škvera niknuo je doista poseban brod, veličinom, ali i namjenom, potpuno drukčiji od drugih. – piše RTL

– Brod koji je napravljen po uzoru na stare jedrenjake koji su bili uglavnom teretni brodovi. Mi smo to pretvorili u putnički brod sa svim komforom i sa svim luksuzom. – kaže direktor projekta Radovan Nečinević.

Pa će putnici uživati u tri bazena, biblioteci, salonu i svemu što inače krasi samo luksuzne kruzere, a poseban će doživljaj biti jarboli od kojih će najveći biti viši i od zvonika Svetog Duje.

– Sama činjenica da su jarboli i križevi i palubna oprema teški 220 tona govori o složenosti i kompliciranom procesu izrade ovih jarbola. – pojašnjava Dalibor Komatina, menadžer projekta jarbola.

Brod će, prema procjeni naručitelja, najveći dio vremena ploviti na pogon vjetra, a bit će opremljen i za jedrenje polarnim morima. 

– Program izgradnje putničkih brodova male i srednje veličine je niša u kojoj se Brodosplit polako, ali sigurno pozicionira na svjetskom tržištu – ističe glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić. – piše RTL

Izvor:dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: