Splitski HGSS-ovci spasili planinarku na austrijskoj planini

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

This slideshow requires JavaScript.

Od uloge spašavatelja se ne može pobjeći bez obzira gdje i kada se nesreća dogodi. Tako su članovi HGSS Stanice Split ove nedjelje sudjelovali u akciji spašavanja planinarke koja se ozlijedila na visini od 3400 metara, na padinama Wildspitze, najviše planina u Ötztalskim Alpama u sjevernom Tirolu.

Naši spašavatelji spuštali su se s uspona na 3770 metara visok Wildspitze, kada je jedna planinarka ozlijedila nogu prilikom spuštanja s ferate, odnosno osiguranim planinarskim putem.

– Noga joj je skliznula i upala, pa se nije mogla kretati. Napravili smo ono što smo mogli u tom trenutku, imobilizirali joj ozljedu skočnog zgloba, te je zbrinuli do dolaska helikoptera koji je ozlijeđenu transportirao u dolinu zajedno s austrijskim kolegama. Žena je zaista imala sreću jer je helikopter došao prilično brzo, a nakon što ju je odveo put bolnice spustila je velika magla koja bi prethodno, onemogućila spašavanje – ispičao nam je dr. Andrija Munivrana iz PD Svilaja, inače član HGSS-a koji je u tirolskim Alpama boravio zajedno s još 10 planinara iz društava “Sveti Jakov”, “Svilaja” i “Koćari”, te članovima planinarskih društava “Imotski” i “Munchen”.

Nakon što su se popeli na 3798 metara visok Grossglockner, najveći vrh Austrije i Grossvenediger visok 3666 metara, odlučili su ispenjati i drugi najveći vrh u Austriji – Wildspitze. Put do potonjeg vrha vodio je preko ledenjaka koji na jednom djelu prestaje i dalje se kreće preko ferate, odnosno osiguranim planinarskim putem, preko kojeg se put opet nastavlja preko ledenjaka do samog vrha. Put je bio prilično zahtjevan zbog leda, snijega i strmih nagiba, vjetra i magle koja se svako malo spuštala.

Wildspitze je i nakon Grossglocknera druga je najviša planina u Austriji.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: