Lažni inspektor tri godine ‘hara’ po Strožancu, učiteljice su u strahu zbog ravnateljice, a izvjesni M. P. uzrujano tvrdi: Je li to možda neka šala? Samo smo testirali djecu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Voditeljica splitskog ureda Sindikata hrvatskih učitelja Tinka Zemunik naslušala se svega u dugogodišnjem radu u prosvjeti, ali da će doći doba kad će po školama – uz blagoslov ravnatelja – slobodno “švrljati” lažni prosvjetni inspektori, tome se, kaže, nije nadala.

A onda se i to dogodilo.

– Prošlog tjedna dobila sam informaciju od naših sindikalnih članova, učiteljica OŠ “Strožanac”, da im je u školu došao navodni prosvjetni inspektor. Rekle su mi kako im je kazao da je po struci učitelj i tražio od njih pedagošku dokumentaciju. Ispitivao ih je u kancelariji ravnateljice Žane Prižmić i u prisutnosti tajnika škole, a na taj su se način obistinile i ravnateljičine stalne prijetnje da će u školu dovesti inspektora i da će, u slučaju da on pronađe nešto sporno, učiteljice dobiti otkaz – rekla nam je sindikalna čelnica Tinka Zemunik (na slici dolje).

Dobit ćete otkaz

Od nje doznajemo da su “inspekcijskom nadzoru” izvjesnog M.P.bile podvrgnute tri učiteljice razredne nastave (podaci poznati redakciji), ali su one u jednom trenutku posumnjale da je on pravi inspektor i sve su prijavile sindikatu.

Naime, po školi se govorilo kako je M.P. došao “direktno iz Zagreba” kako bi ispitao poslovanje ove osmoljetke, a on je u razgovoru s učiteljicama iznosio i neke njihove privatne i osobne podatke koje nije mogao znati.

Zemunik je još prošloga četvrtka o svojim saznanjima usmeno obavijestila Prosvjetnu inspekciju u Splitu, a ovoga tjedna uputila je i pismeni dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

“Prema informacijama koje smo dobili od učitelja iz Strožanca, inspektor M.P. već tri godine dolazi u školu i pregledava pedagošku dokumentaciju učitelja i stručnih suradnika. Ističe da je inspektor. Osim pedagoške dokumentacije, pregledava i osobne dosjee učitelja. Ravnateljica učiteljima stalno prijeti tim inspektorima, da mogu dobiti otkaze po njegovu nalogu. S obzirom na to da smo informirani da ni u Ministarstvu ni u Agenciji za odgoj i obrazovanje ne postoji takva osoba, sumnjamo u lažno predstavljanje”, napisala je, među ostalim, Zemunik u dopisu.

Prozvala je i ravnateljicu koja je dopustila osobi bez ovlasti da legalno ulazi u školu i traži od zaposlenika podatke koje ne smije tražiti. Pozvala je Ministarstvo i Inspekciju na žurno djelovanje i poduzimanje zakonskih radnji, pogotovo zato što se sve odvija u obrazovnoj ustanovi.

Preplašene nastavnice

Učiteljice koje su prijavile slučaj Sindikatu hrvatskih učitelja nisu željele javno govoriti o ovom slučaju, nego samo posredno preko Tinke Zemunik. Žene strahuju za svoja mjesta, a doznajemo i da zbog cijelog slučaja vlada velika napetost u zbornici. Iz Ministarstva u međuvremenu stiže potvrda da im je poznat ovaj slučaj.

“Nakon što je 9. listopada Prosvjetna inspekcija zaprimila podnesak Sindikata hrvatskih učitelja prema kojemu je lažni inspektor provodio nadzor u OŠ “Strožanac”, 10. listopada Inspekcija je promptno uputila dopis Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj o navedenom saznanju, a radi utvrđivanja eventualnih propusta u radu odgovornih osoba škole, istog je dana pokrenut nadzor Prosvjetne inspekcije koji je još u tijeku”, priopćili su nam iz Ministarstva.

Čudno, budući da, prema našim saznanjima, do jučer poslijepodne nikakvi policijski inspektori nisu kontaktirali učiteljice ni sindikalnu čelnicu o ovom pitanju, a o njihovu dolasku ništa ne zna ni ravnateljica Žana Prižmić.

“Ispričavam se što zbog već dogovorenih sastanaka i obveza izvan škole nisam u mogućnosti primiti vas u školi, ali nemam nikakvih saznanja o tome da je pokrenut nadzor nad poslovanjem škole, a ni o tome da bi bila podnesena prijava PU splitsko-dalmatinskoj zbog razloga koji ste naveli”, napisala nam je u e-mailu ravnateljica.

Pokušali smo doznati i što je policija poduzela na temelju prijava, ali iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske još nismo dobili povratnu informaciju.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: