Ne propustite suze svetog Lovre!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2018

Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći sa 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Venera, Mars, Saturn i Jupiter. Ovom prigodom Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete 12. kolovoza kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2018. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore. Obzirom da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet pogledajte i u noći prije samog maksimuma sa 11. na 12. kolovoza 2018. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju:

San Lorenzo, io lo so perché tanto
di stelle per l’aria tranquilla
arde e cade, perché si gran pianto
nel concavo cielo sfavilla…

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!”, piše Glas Istre

Promatranje Perzeida iz Zvjezdanog sela Mosor

Već duže vremena udruga Zvjezdano selo Mosor sredinom svakog kolovoza organizira javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini, u Gornjem Sitnom. Tako će biti i ove godine: javno promatranje će biti upriličeno 12. kolovoza (nedjelja) uvečer. Prema prognozama, najviše Perzeida se očekuje u nedjelju u večernjim satima, te u ponedjeljak rano izjutra. Zvjezdarnica će za sve zainteresirane građane biti otvorena već u 19.30 h. Večernji program će i ovaj put biti upotpunjen znanstveno-popularnim predavanjem. Ono će započeti u 20.00 h, a tema će mu biti „Asteroidi – obmana ili realna opasnost?“ Održat će ga Stefan Cikota, astrofizičar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, koji je iz čuvene zvjezdarnice u Višnjanu sudjelovao u otkrivanju 3300 malih tijela Sunčevog sustava!

Sažetak predavanja:

Blještavim sagorijevanjem i snažnom detonacijom nepoznatog 20-metarskog asteroida, dana 15. veljače 2013. g. nad ruskim gradom Čeljabinskom, ponovno su potaknute rasprave o opasnostima malih tijela iz našeg svemirskog susjedstva, učestalosti njihovih udara i mogućnostima obrane. Dimenzije ovakvih objekata su na granici vidljivosti teleskopa svemirskih straži, a do sada je otkriven tek 1% objekata promjera do 20 m. Koliko su asteroidi zaista opasni, kako se otkrivaju i prate, kolika je učestalost njihovih udara u Zemlju i druge objekte Sunčevog sustava, te postoje li opravdani razlozi za brigu – samo su neka od pitanja na koja će u predavanju biti dan odgovor.

Ako vremenski uvjeti budu povoljni, nakon predavanja će se na terasi zvjezdarnice pristupiti promatranju meteorskog roja Perzeida. Uz astronoma-animatora ZSM-a Zorana Kneza, promatranje će voditi drugi gost iz Zagreba, popularizator istraživanja svemira i svima znani stručni suradnik popularne radijske emisije Andromeda Ante Radonić. Ove godine lovcima na meteore Mjesec neće smetati jer ga neće ni biti na nebu. Bude li nebo vedro, može se stoga očekivati opažanje velikog broja nebeskih krijesnica, uključujući i one prilično slabog sjaja. Promatranje će potrajati do 1.00 h iza ponoći (ponedjeljak), a bit će posvećeno isključivo „hvatanju“ Perzeida.

Ulaz je za sve besplatan i svi ljubitelji meteora i zvjezdanog neba su dobrodošli!

iZVOR: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply