‘Niti zuje, niti ih vidiš’: Splićani se muče s najezdom opakih nametnika, a ove četvrti su najizloženije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Varošani muku muče s napornim krvopijama, ali o tome nerado javno govore. Problem su stjenice. Pun ih je Varoš, govore nam u poljoapotekama i u splitskom Cianu.

Kad pitaš inače prilično razgovorljive Varošane, nerado govore o tome. Razlog? Gotovo svi ljeti iznajmljuju stanove i nikome nije dobra reklama da im u apartmanu ima stjenica. Osim toga, tu je i predrasuda da je za nejezdu ovih insekata kriva nečistoća i loša higijena. To je daleko od istine.

Najprije će biti da su stjenice došle skupa s tisućama turista, koji su ih donijeli na svojim kuferima. A da su osobno s njima vodili teški i dugi rat, anonimno nam je potvrdilo dvoje iznajmljivača iz Varoša. Puno su živaca i novca potrošili kako bi iz stanova istrijebili ovu gamad.

– Da, to je točno, od pojačanog turizma su se pojavile i stjenice u Varošu, ali ne samo u Varošu, nego po cijelom gradu. U nas ih je u Varošu samo zato više jer ima više apartmana – govori sugovornica iz te stare težačke četvrti.

 

Tvrdi da najezdu stjenica radnici Ciana uspoređuju s periodom Domovinskog rata, kad ih je također puno bilo i da je od Ultre sve eruptiralo. I njezina susjeda dijeli to mišljenje, piše Slobodna Dalmacija.

– Niti zuje, niti ih vidiš, a ujutro se probudiš sav na crvene fleke. Meni su se ljetos pojavili u apartmanu. Gosti su mi prijavili da su cijeli izbodeni, a vjerujojatno su nam ih bili prethodni turisti donijeli u apartman. Osjećala sam se grozno jer stvarno puno pazim na čistoću, ali ne možeš tu ništa… Bila je to teška borba dok smo ih iskorijenili. Morala sam sav namještaj, jogije i posteljinu baciti i kupiti sve novo, a čak tri puta mi je Cian dolazio kako bi uništio stjenice. Mjesec dana nisam primala goste u apartman dok to nismo riješili, a koliko se sjećam računi su bili preko tisuću kuna – svjedoči o svojoj borbi sa stjenicama jedna Varošanka.

Zeznute su to i vrlo otporne beštije. Zavuku se svagdje i noću napadaju ljude. Kod pojedinaca alergijske reakcije na ubode budu zaista gadne, kaže nam, a na plahtama se znaju pojaviti crvene točkice od krvi. Izgleda, pojašnjava Varošanka, kao da je netko nabacivao boju kistom…

– Radnici Ciana su bili stvarno super i dolazili u rekordnom roku, ali treba stvarno više puta ponoviti postupak jer od kada smo u Europskoj uniji više ne smiju korostiti agresivne preparate. Navodno ih neki na svoju ruku nabavljaju u Bosni, ali ne bi to smio nitko tretirati na svoju ruku. Prijatelj mi živi u kotaru Bol u neboderu i njemu su se iz stana ispod, koji je pretvoren u apartman, kroz instalacije proširile stjenice po stamu – prepričava sugovornica

Kod nje je olakšavajuća okolnost što inače ne živi u tom stanu. Najteže je, kaže, njezinim susjedima koji su se preko ljeta iselili iz stanova, a sad u njih vratili i zatekli nepoželjne podstanare. Morat će, svjedoči ona, izdvojiti pozamašnu sumu novca za tretiranje, jer smo u EU i nema jakih preparata kao prije.

– Turistifikacija je spasila puno Splićana i Varošana od siromaštva, ali donijela je sa sobom i puno loših stvari. Jedna od njih su stjenice, a neki su se upravo zbog stjenica prestali baviti turizmom. Međutim, nema njih samo u nas. I u Engleskoj muku muče s tim beštijama.

izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: