Pokolj u Las Vegasu samo je dio onog što je ubojica planirao: novi detalji otkrivaju da je samo pukim slučajem izbjegnuta smrt stotina i tisuća ljudi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako odmiče istraga mogućih motiva Stephena Paddocka, 64-godišnjeg umirovljenog računovođe koji je pucajući s 32. kata hotela Mandalay Bay u Las Vegasu proteklog vikenda ubio najmanje 58, a ozlijedio oko 500 ljudi, tako cure sve užasniji detalji o napadaču i njegovim stvarnim namjerama.

Prema najnovijim informacijama lokalnog dnevnog lista Las Vegas Review-Journala, Paddock tijekom desetak minuta koliko je trajao njegov krvavi pir, kišu metaka nije usmjeravao samo prema 22.000 posjetitelja glazbenog festivala na koji mu je pucao pogled iz luksuznog hotelskog apartmana. Rafalnu je paljbu u jednom trenutku usmjerio i u potpuno drugom smjeru, na duplo udaljeniju lokaciju.

Izvori na koje se poziva Las Vegas Review-Journal navode da je pucao na ogromne spremnike s kerozinom, koji se nalaze više od 600 metara od hotela, u neposrednoj blizini hangara u kojima se nalaze privatni avioni. Na golemim tankovima vidljivi su tragovi metaka, jedan od njih je probio oplatu, no pukim slučajem izbjegnuta je eksplozija neslućenih razmjera nakon koje bi se broj poginulih možda mjerio u stotinama, ako ne i u tisućama, prenosi Jutarnji list.

Radnici su proteklih dana sanirali oštećenja na spremnicima, a na teren su izašli i agenti FBI-a, u kojem službeno ne žele ni potvrditi ni demantirati navode povjerljivih izvora lasvegaškog lista.

Spomenuti izvori dodaju da se vjeruje kako je Paddock znao u što cilja te da je zato i razbio dva prozora u apartmanu: kroz jedan je imao izravan pogled na posjetitelje glazbenog festivala, a kroz drugi na spremnike kerozina.

Ipak, stručnjak za avijaciju Mike Boyd upozorava da kerozin nije lako zapaljiv te da je sreća u cijeloj tragediji što je upravo kerozin bio pohranjen u spremnicima, a ne neki drugi naftni derivat.

Masakr u režiji Paddocka najsmrtonosniji je pokolj izazvan vatrenim oružjem u povijesti SAD-a. Šerif Joseph Lombardo u srijedu je otkrio da je napadač, uz desetke komada oružja koje je imao u apartmanu i na još dvije lokacije, u svom automobilu kod hotela imao i 22 kilograma eksploziva.

– On se vrlo pomno pripremao za najgori napad u američkoj povijesti, rekao je Lombardo dodajući da je Paddock živio ‘tajni život’.

Šerif je uvjeren da mu je netko morao pomoći u pripremi napada.

– Moguće je da je on superčovjek, ali ja nekako ne vjerujem u to, pojasnio je napominjući kako istražitelji smatraju da se Paddock planirao iz cijele situacije izvući živ, no nije iznosio detalje kako je to mislio izvesti. Kao što je poznato, specijalci su ga u hotelu zatekli mrtvog, vjeruje se da je počinio samoubojstvo.

Šerif je potvrdio i da je Paddock tjedan dana prije masakra unajmio apartman u hotelu Ogden, iz kojeg je imao jasan pogled na posjetitelje drugog glazbenog festivala na kojem su u to vrijeme nastupali novozelandska pjevačica hrvatskog porijekla Lorde, rock grupa Muse, reper Chance i drugi glazbenici.

– Je li se tada pripremao? To još ne znamo, rekao je Lombardo.

Preuzeto sa: SLOBODNA DALMACIJA

Share.

Leave A Reply