Profesionalni vozač iz Dugopolja proveo 14 mjeseci iza rešetaka jer su policajci – lagali

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Profesionalni vozač, 33-godišnji Ivan Jerković iz Dugopolja u četvrtak je pušten iz pritvora zatvora u Zadru gdje je proveo 14 mjeseci zbog tvrdnji policajaca da ih je dok je u automobilu iz Vodica bježao s ukradenim metalnim sefom s 291 tisućom kuna htio ubiti tijekom potjere Jadranskom magistralom, piše Zadarski.hr.

Jerković je izašao na slobodu nakon što je u kaznenom postupku kojeg je na Županijskom sudu u Zadru vodio sudac Boris Radman prometnim i medicinskim vještačenjima utvrđeno da su policajci – lagali kada su posvjedočili da ih je Jerković htio ubiti automobilom Audi A3 dok je od njih bježao.

Osim za pokušaj teškog ubojstva, 33-godišnjak se teretio i za izazivanje prometne nesreće, spriječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti, te krivotvorenje isprava.

Optužen je da je 8. kolovoza prošle godine, oko 4 sata, upravljajući Audijem na kojem su se nalazile nepripadajuće registracijske pločice, a bježeći pred policajcima, automobilom u kojem su bili Splićani Matko Doždor i Ante Bosančić pokušao udariti policajca koji ga je zaustavljao znakom stop pokraj benzinske postaje u Pakoštanima.

Teretio se da je tijekom daljnjeg bijega namjerno udario policijski automobil, nakon čega je izgubio nadzor i sletio sa ceste pri čemu je teško ozlijeđen 34-godišnji Doždor koji je s njim bio u automobilu.

Ništa od toga međutim na sudu nije dokazano, osim da je Jerković ukrao sef iz Trgovačkog centra u Vodicama i bježao pred policijom zbog čega je oslobođen po sve četiri točke optužnice.

– Hvala vam suče, hvala – rekao je nakon što je pomno slušao jednosatno obrazloženje oslobađajuće presude suca Radmana.

Prometnim i medicinskim vještačenjima je, naime, utvrđeno da Jerković nije usmjerio automobil na policajca već da je prošao 20 centimetara pokraj njega, te da je u potjeri policijsko vozilo udarilo njega zbog čega je izgubio nadzor i sletio sa ceste.

Iako se navodilo da je Doždor pri tome teško ozlijeđen naknadno je utvrđeno da u slijetanju nije zadobio nikakve ozlijede.

Iskazi policajaca pokazali su se pak kontradiktornima jer su tijekom istrage govorili jedno, a na rekonstrukciji događaja nešto sasvim drugo.

– Ne postoje materijalni dokazi da je automobil sišao sa kolnika i prešao prema policajcu. Nema apsolutno nikakvih materijalnih tragova, a personalni dokazi su kontradiktorni – rekao je sudac Radman.

Dodao je kako nije sporno da je Jerković bježao pred policijom, da ga je policajac pokušao zaustaviti, te da se oglušio na znak stop, no vještak prometne struke Goran Kosinec utvrdio je kako je automobil kada je prošao kraj tijela policajca bio udaljen 20 centimetara.

Naveo je kako je uzrok slijetanja Audija sa ceste bila destabilizacija automobila zbog prethodnog sudara s policijskim automobilom.

– Policija je udarila u Audi, a ne obratno – rekao je utvrdivši da je policija tada vozila 115, a optuženik 95 kilometara na sat.

Na sudu je utvrđeno i da su policajci iskazivali bitno drugačije i u međusobnoj kontardikciji. Dok je jedan primjerice rekao da je policajac kojeg je Jerković automobilom htio ubiti u odskoku prsima pao na pod, a on sam je to kasnije demantirao rekavši da je ostao na nogama.

Preuzeto sa: SLOBODNA DALMACIJA

Share.

Leave A Reply