Ugostitelj sa Žnjana progovorio o svojoj strani priče i otkrio kako je uopće došlo do kaosa na platou: Moj kafić nije legalan, ali ovo što planira Opara će se slomiti preko leđa građana

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlasnike nelegalnih objekata sa Žnjana razljutio je naš tekst u kojem smo peticiju koju ovih dana nude svojim gostima nazvali potezom očajnika, jer bi prema najavama po izdanim rješenjima za rušenje teški strojevi Ministarstva graditeljstva na ovu plažu trebali stići već do kraja ovog mjeseca. Dušan Sabljić, vlasnik kafića “Bongo Bongo” i predsjednik udruge ugostitelja “Žnjanski plato”, stiže nam s hrpom papira, tvrdeći kako oni potvrđuju da su godinama upozoravali Grad da će ako nastave izdavati nove dozvole nastati kaos kojem danas svjedočimo.

Nema problema s priznanjem kako njihov objekt također nije legalan, ali tvrdi da je suprotno općem dojmu dio ugostitelja uredno plaćao kvadrate koje koriste, dok se drugima toleriralo više stotina kvadrata koji nisu bili zavedeni u ugovorima. Za tu situaciju kao isključive krivce označava bivšeg gradonačelnika i njegove najbliže suradnike.

Terase i ležaljke

– Stalno se spominju moduli na koje mi navodno jedino imamo pravo, ali to uopće nije istina, jer evo, moja godišnja koncesija iznosi 233 tisuće kuna i imam uz dozvolu za tri modula, štekat i ležaljke ukupno 525 kvadrata. To je 655 kuna dnevno (deset puta više nego što “Luxor” plaća za korištenje Peristila, op. a.) što, složit ćete se, nisu neozbiljni novci za ledinu koju sam dobio kad sam prvi 2010. otvorio na Žnjanu.

Problem je nastao jer su novi objekti kao politički ustupci usprkos ranijim odlukama Vijeća za koncesije nicali preko noći, a iznosi koje su takvi plaćali nisu odgovarali stvarnoj kvadraturi koja je korištena. Žalosti me što ljudi koji su naslijedili Grad ne žele preuzeti dio odgovornosti što su njihovi prethodnici napravili, a u pitanju su pogodovanja zbog kojih se mogu podnijeti i krivične prijave.

Stojim iza izrečenog, za današnje stanje najodgovorniji su, uz Ivu Baldasara, njegov dogradonačelnik Goran Kovačević koji je vodio Vijeće za koncesije, zatim gradonačelnikov savjetnik Davor Marasović i pročelnik za komunalu Špiro Cokarić – govori nam Sabljić, pokazujući dopise koje su još od 2014. godine počeli slati nadležnima.

– Protokolirali smo na desetke podnesaka u kojima ih upozoravamo na velike zahvate u prostoru, na što nisu reagirali. Lako je provjeriti da smo upravo mi tražili da se vrši kontrola i provjera nositelja koncesijskih odobrenja glede korištenja i plaćanja obaveza, ali nitko se nije odazivao.

Predlagali smo da niti jedan objekt ne smije biti širi od 30 metara gledano prema plaži i da udaljenost između svakog bude minimalno 20 metara, jer će u suprotnom gradsko kupalište izgubiti svoju svrhu, a zbog prezasićenosti doći će do pada prometa postojećih ugostitelja, što će dovesti u pitanje njihovu mogućnost ispunjavanja obveza prema Gradu. Umjesto odgovora novi objekti su samo nicali preko noći – kazuje predsjednik udruge “Žnjanski plato”, ogorčen jer, kako kaže, “pojedinci koriste 400, a plaćaju 80 kvadrata”.

Članovi njegove udruge smatraju da je privremeno rješenje koje je kao ideju iznio gradonačelnik Andro Krstulović Opara loše, jer će po njima trošak novih montažnih objekata, zahoda, uvođenja struje, vode i ostale infrastrukture za 2018. godinu pasti na leđa građana jer neki novi zakupci neće moći ostvarivati minimalne tehničke uvjete, a sve kako bi se to ponovno uklanjalo kada se donese novi DPU planiran za 2019. godinu.

Sve će narod platiti

– Spremni smo prihvatiti odluku o uklanjanju, objekti su uglavnom montažni i to se može odraditi u 24 sata. Ali to nije rješenje, jer će građani jednu kozmetičku mjeru koja će biti na snazi godinu dana platiti puno više. U niti jednom trenutku nismo tražili ozakonjenje svojih objekata ili legalizaciju, svjesni smo da nismo u skladu s propisima. Ali smatramo da ono što slijedi kad se uklone naši objekti i ono što im pripada neće biti bolje, jer to će opet platit Splićani samo da bi gradonačelnik dokazao svoju političku snagu.

Neka budućnost ovog prostora odredi struka, mi samo želimo ostati tu dok se ne donese plan uređenja, i to da se gradske službe spuste na Žnjan i utvrde trenutno stanje i svima ispostave račune po aktualnom stanju.

Ne samo za iduću, nego i za 2017. godinu. Uvjeravam vas da je danas na Žnjanu više stotina nelegalnih kvadrata koji su nabujali od trenutka kad su komunalni redari prestali dolaziti. Vrijeme je da gradske službe utvrde stvarno stanje i ispostave račune, jer nije pošteno da nas se sve naziva uzurpatorima – zaključuje Sabljić.

Preuzeto sa: SLOBODNA DALMACIJA

Share.

Leave A Reply