Tijekom prosinca na području grada Splita je oštećeno i spaljeno 25 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tijekom prosinca na području grada Splita je oštećeno i spaljeno 25 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Više nepoznatih počinitelja je oštetilo i spalilo 14 HDPE plavih spremnika predviđenih za prikupljanje papira, 10 HDPE žutih spremnika predviđenih za prikupljanje plastične ambalaže te 1 metalni zeleni spremnik za prikupljanje staklene ambalaže.

Vrijednost pojedinog spremnika za odvojeno prikupljanje otpada je oko 1.400 kuna te ukupna šteta oštećenih i spaljenih spremnika iznosi 35.000,00 kuna. Ukoliko u taj iznos ubrojimo i rad ostalih nadležnih službi (vatrogasci, policija) dolazimo do iznosa koji predstavlja i mjesečna primanja dijela građana grada. Šteta koja se prouzroči sanira se novcem dobivenim kroz plaćanje komunalnih usluga te novcem poreznih obveznika pa u toj “igri” neodgovornih pojedinaca svi gubimo jer se novac koji ulažemo za sanaciju spaljenih i oštećenih spremnika Grad pokriva iz proračunskih sredstava.

Svi spaljeni i oštećeni spremnici su nabavljeni uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), a sufinancirani su sredstvima Europske unije te Grad Split ima obvezu zamjene spaljenih i oštećenih spremnika što prouzrokuje dodatno opterećenje gradskog proračuna, jer zamjenu spremnika Grad mora financirati 100% iz proračuna bez udjela EU sredstava.

Prihvatljivi troškovi nabave spremnika iznose 13.541.250,00 kuna dok se sukladno preuzetim obvezama iz Ugovora FZOEU-a, Grad Split obvezao sudjelovati u prihvatljivim troškovima u visini od 15% sredstava, najviše do 2.031.187,50 kuna. Ukoliko se nastavi trend spaljivanja spremnika Grad će morati podmiriti vlastitim sredstvima cjelokupni iznos prihvatljivih troškova.

Osim štete koja je prouzrokovana na spremnicima, mnogo puta se dogodi da požar zahvati i okolne objekte u blizini, poput automobila te iz tog razloga ovaj trend neodgovornog dijela građana moramo smanjiti. Ovim putem molimo sugrađane da pripaze što bacaju u spremnike za otpad koji se nalaze na javnim površinama te ukoliko primijetite sumnjivo ponašanje ili namjeru nekog od neodgovornih građana da o tome odmah obavijeste policiju.

Dragi sugrađani, budimo odgovorni prema gradu u kojem živimo, ne dopustite primitivizam, prijavljujte prekršitelje!

Čuvajmo zajednički okoliš!

Share.

Leave A Reply