Crnogorci u svom djeliću Jadrana našli ogromne količine nafte, a mi nismo jer je naše more – duboko?!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sjećate li se euforije oko mogućih nalazišta nafte i plina u Jadranu u vrijeme Milanovićeve Vlade? Onda se spominjete i kako je javnost burno reagirala na samu najavu da bi u Dalmaciji mogle osvanuti naftne platforme.

Govorilo se da će one otjerati turiste, da će nafta zagaditi more i uništiti riblji fond, navodilo se protiv toga projekta štošta, pa čak i to da plin smrdi do te mjere da će gosti s naših otoka bježati glavom bez obzira. Bili smo svjedoci i prosvjeda unatoč činjenici da su u Italiji, Crnoj Gori i Albaniji – koji s nama dijele to isto more – započeli s istim istraživanjima, u kojima su naši prekomorski susjedi Talijani najdalje odmakli. Ilustracije radi, Italija ima 1358 istražnih bušotina, Hrvatska 133, ali sudeći po onome što smo doznali – na tome ćemo broju i ostati.

Pet milijuna dolara

Paralelno s najavama mogućih istraživanja nalazišta nafte i plina u našem dijelu Jadrana prije dvije godine – isti se proces odvijao u Crnoj Gori. No, tamo se ni izbliza nije u toj mjeri dočekalo ovaj projekt na nož; istinabog, zagovornika i protivnika eksploatacije nafte i plina je bilo, bilo je i javnih polemika, sučeljavanja, ali ne i zle krvi kao u nas da bi se investitore koji su pokazali interes za ponuđene projekte tek tako najurilo.

Uglavnom, smjenom SDP-ove i HNS-ove Vlade, ovaj je medijski pompozno najavljivan projekt koji je Hrvatskoj trebao donijeti milijarde – jednostavno zamro, a crnogorske su ga vlasti nastavile uporno gurati naprijed. I tako su prije neki dan, u suradnji s poslovnim partnerima iz Grčke – otišli korak dalje do realizacije velikog posla. Objavljeni su, naime, prvi rezultati koji svjedoče o bogatom nalazištu plina i nafte na jugu Crne Gore.

Prema procjeni studije neovisnih stručnjaka, a koju je naručila kompanija “Energean Oil & Gas” iz Grčke, u dva bloka u općini Ulcinj nalazi se 51 milijarda prostornih metara prirodnog plina i 144 milijuna barela tekućih ugljikovodika, što znači da ispod mora leži 438 milijuna barela nafte.

Crnogorske “Vijesti” navode da su Vlada i grčka kompanija “Energean Oil and Gas” potpisali 16. ožujka ove godine ugovor o koncesiji za proizvodnju i istraživanje nafte i plina u crnogorskom podmorju i da se koncesija koju izdaje država odnosi na dva bloka u općini Ulcinj, a “Energen Oil Gas” će u taj projekt uložiti pet milijuna dolara.

“Energean Oil and Gas” u podmorju Grčke provodi istraživanja posljednjih 35 godina bez ijednog incidenta, iako se radi u područjima koja su izuzetno ekološki osjetljiva.

Pronađu li naftu i plin, “Energean Oil and Gas”, “Eni” i “Novatek” će Crnoj Gori davati 62 do 68 posto dobiti od eksploatacije.

I tako, Crnogorci će očito dobro zaraditi od crpljenja crnog zlata i plina iz njihova djelića Jadrana, dok mi, sudeći po odgovoru iz Agencije za ugljikovodike, nismo te sreće, jer, eto, “naše” more nije kao “crnogorsko”.
Istražni radovi

– Naš dio Jadrana je daleko dublji od crnogorskog, što značajno povećava investicije u istražne radnje nego što je to slučaj u Crnoj Gori. Svojedobno su upravo radi velikog pada cijena nafte na svjetskom tržištu zainteresirane naftne kompanije koje su iskazale svoj interes na javnom nadmetanju za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu odustale od investicija u istraživanje ugljikovodika na hrvatskoj strani Jadrana, dok su se u Crnoj Gori sklopili spomenuti ugovori prema kojima su započeti istražni radovi – odgovorila nam je Željka Rukavina iz Agencije za ugljikovodike.

Teško se oteti dojmu da smo galameći o onome o čemu ne znamo ništa ili ne znamo dovoljno – isprašili još jednu skupinu značajnih investitora koji su ovdje bili spremni uložiti silan novac, zaposliti radnu snagu pa napuniti ne samo svoju, nego i državnu blagajnu. Ništa zato – ima posla u Irskoj i Njemačkoj, Švedskoj, pa kud li koji mili moji, tko se još od nafte obogatio.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

 

Share.

Leave A Reply