Medicinski savjeti – problemi s prostatom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Upala prostate

Upala prostate relativno je čest problem među muškarcima zrelije dobi i glavni razlog zašto kod te populacije dolazi do problema s učestalim mokrenjem koje nerijetko može biti i bolno.

Bolest se obično javlja u dva glavna oblika – akutni i kronični prostatitis – no može biti i potpuno asimptomatska. U potonjem slučaju problem se najčešće otkrije sasvim slučajno rutinskim pregledom.

No, kako prepoznati upalu prostate? Naravno, pod uvjetom da nije asimptomatska. I što sve trebate znati o ovoj bolesti? Kada posjetiti liječnika i kako otkloniti ovaj problem? 

Za prostatitis postoji prirodno rješenje, a u nastavku članka saznajte kada i kako ga je najbolje koristiti. Ipak, najprije ćemo se malo bolje upoznati s problemom.

Što je upala prostate i koji su njezini uzroci?

Upala prostate, tj. prostatitis, bolest je prostate koja se najčešće manifestira osjećajem oštre boli u području zdjelice. Kao što smo već rekli, može biti akutna ili kronična (u slučaju da traje najmanje tri mjeseca), a uzroci mogu biti mnogobrojni.

Akutni prostatitis uvijek je uzrokovan nekom vrstom bakterija, ali lista potencijalnih uzročnika je relativno duga. Ipak, najčešći krivac je E. coli koja inače normalno stanuje u našim crijevima, no može uzrokovati probleme nađe li se na nekom drugom mjestu, a uzročnik mogu biti i spolne bolesti.

Nebakterijski kronični prostatitis može biti uzrokovan ozljedama prostate ili živaca koji su s njom povezani. Jedan od mogućih uzročnika je i stres, a moguće je da se radi čak i o posljedici upale nekog dijela mokraćnog sustava koju ste preboljeli. Više informacija o upali prostate pročitajte ovdje.

Kronični prostatitis – simptomi

Kronični prostatitis, dakle, problem s prostatom koji traje tri ili više mjeseci ili nakon liječenja redovito vraća (recidivira). Glavni simptom vezan je uz bolno i učestalo mokrenje nakon kojeg često nedostaje osjećaj da je mjehur u potpunosti prazan.

Međutim, bol se može javiti i u spolnim organima, pa čak i u natkoljenici, a jedan od simptoma je i bol pri ejakulaciji.

Ako govorimo o kroničnom nebakterijskom prostatitisu, tu će glavni simptom biti konstantna bol i nelagoda u području zdjelice.

Imajte na umu da akutni prostatitis dolazi uz opću slabost, povišenu temperaturu i bol u području rektuma, a češće napada muškarce u dobi između 20 i 40 godina, što je dobro imati na umu pri usporedbi dvaju stanja.

No, u svakom slučaju, posumnjate li na prostatitis, najbolje je obratiti se liječniku (o tome malo kasnije).

Kronični prostatitis – liječenje

Brza i točna dijagnoza važna je kako bi se mogla propisati odgovarajuća terapija. Ako se radi o kroničnom prostatitisu bakterijskog porijekla, vaš liječnik će vam propisati antibiotike, a s obzirom da se radi o kroničnom obliku bolesti, njih ćete morati uzimati najmanje mjesec dana.

U slučaju da se radi o nebakterijskom kroničnom prostatitisu, liječnik može propisati kortikosteroide, imunosupresore ili jednostavne lijekove protiv bolova poput aspirina kako bi vam umanjio bol. 

Simptome je moguće ublažiti i opuštanjem mišića u blizini zdjelice i mokraćnog mjehura. To se može postići tzv. alfa-blokatorima, ali vježbom je moguće uspostaviti kontrolu nad mišićima koji vam u ovakvoj situaciji mogu pomoći. Uz pomoć stručnjaka, naučit ćete opuštati mišiće u zdjelici i tako si ublažiti bol.

Uz sve navedeno, jedan od načina ublažavanja boli je i masaža prostate koja uklanja tekućinu koja vrši pritisak na žlijezdu.

Kronični prostatitis – prirodno liječenje

Međutim, na raspolaganju vam je i Hederin potpuno prirodni lijek za prostatu kojeg možete nabaviti ovdje. Lako je dostupan i možete ga koristiti dugoročno, a tu su i neke namirnice koje možete početi konzumirati učestalije kako biste pomogli (ili očuvali) zdravlje prostate.

Vitamini C i E jedni su od faktora koji mogu pomoći zaštititi vašu prostatu, a u istu kategoriju spadaju i cink i selen.

Izbjegavajte konzumaciju alkohola i kave i posvetite se tjelovježbi, posebice ako tu tjelovježbu možete odraditi na otvorenom.

Preporučljivo je konzumirati i povećane količine vode jer ćete na taj način lakše mokriti, a redovita ejakulacija također može biti od pomoći.

Što se jela tiče, koncentrirajte se na plavu ribu jer ona sadrži omega-3 masne kiseline, a namirnice poput graha, kelja, cvjetače, sjemenki, prokulica i rajčica također mogu djelotvorno djelovati. Tu je i zeleni čaj koji je također dobar za prostatu, a isti učinak ima i azijski ginseng.

Kada posjetiti liječnika zbog upale prostate?

Liječnika biste trebali posjetiti čim osjetite neke od glavnih simptoma prostatitisa kao što su bol u području zdjelice, otežano i učestalo mokrenje ili bol prije ejakulaciji. Odgađanje pregleda i liječenja ako bolujete od prostatitisa može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Liječnik će vjerojatno opipati vašu prostatu kako bi utvrdio je li natečena i bolna na dodir, a bit će potrebno provesti i pretrage kako bi se utvrdilo je li uzročnik bakterijskog porijekla i o kojoj se bakteriji točno radi.

Stoga ne odgađajte pregled, posjetite liječnika čim osjetite probleme s prostatom kako biste mogli ukloniti probleme i ublažiti bol, a posljedično i poboljšati kvalitetu svog života.

Share.

Leave A Reply