Mnogi su se radovali liberalizaciji tržišta, ali uzalud: autoškole podigle cijene

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mnogi su se radovali liberalizaciji tržišta autoškola, jer se pretpostavljalo da će takvim zakonskim izmjenama, gdje je ukinuta propisana minimalna cijena satova osposobljavanja za vožnju, doći do pojeftinjenja.
No, od toga zasad neće biti ništa, barem ne na splitskom području, gdje su autoškole uglavnom podigle cijenu za deset posto, pa će kandidati za polaganje “B” kategorije i osposobljavanje u autoškoli sada morati izdvojiti oko 6600 kuna.
Po tom izračunu, sada će sat vožnje iznositi oko 159 kuna u odnosu na prijašnje 143 kune, za svaki od 35 sati praktične nastave. Cijena teoretske nastave iznosi tridesetak kuna, što je barem 8 kuna više nego prije, a budući vozači ih moraju odslušati 30.

Kada se tome pridodaju troškovi liječničkog pregleda, davanja HAK-u za ispit i ostalo, za vozačku dozvolu se sada mora izdvojiti oko osam tisuća kuna, što je pozamašna razlika u odnosu na prijašnjih oko 7200 kuna, iznos koji se naveliko kritizirao kao preskup.
Iz Strukovne grupacije autoškola pri Županijskoj komori Split, još za vrijeme najava izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama upozoravali su da do smanjenja cijena neće doći.

Granica rentabilnosti
– Od 2008. cijene se nisu mijenjale, odavno djelujemo na granici rentabilnosti, a troškovi su odonda samo za gorivo povećani barem za 20 posto. Rast tarifa se bilježi u cijeloj Dalmaciji, što je razumljivo kada pogledate da je sat vožnje dosad iznosio 115 kuna bez PDV-a, gdje su uračunati troškovi vozila, goriva, stručne osobe s licencijama, hladnog pogona i ostalog. U kojoj to uslužnoj djelatnosti ili zanatu imate tako niske cijene? Mi time nismo pokrivali ni osnovne troškove. Imamo zaposlene instruktore vožnje koje moramo platiti, a plaće su im manje od prosjeka u Republici Hrvatskoj – pojašnjava Denis Ožegović, predsjednik županijskog, ali i nacionalnog udruženja autoškola pri HGK, koji nam je kazao da su prema njegovim saznanjima sve splitske autoškole donijele novi izračun na osnovi vlastite kalkulacije, kao što je bio slučaj i do sada, s tom razlikom što su prije imali propisanu minimalnu cijenu usluge.
U isto vrijeme dok se autoškole na jugu zemlje odlučuju na povećanje, neke zagrebačke škole bi navodno trebale sniziti cijenu.

– Protiv dampinga i nelojalne konkurencije zasad nema lijeka, ali to nije isplativo ni dugoročno održivo, a negativno utječe na cijelu struku i samu kvalitetu. Vjerojatno idu na uništavanje konkurencije. Postoji realni izračun s ekonomskom opravdanosti, neki možda stavljaju niži iznos bez takvih izračuna ili idu na količinu, ali od toga nitko dugoročno nema koristi – kaže Ožegović, inače i vlasnik autoškole “Hajduk”, koja se također odlučila na povećanje cijena od deset posto.
Istog mišljenja je i njegov kolega Zvonko Dodoja iz autoškole “Instruktor”, koji je povukao identičan potez.
– Sve se svodi na kvalitetu koju pružate budućem vozaču da bi se što odgovornije ponašao na cesti, jer smo drugi u Europi po prometnim nezgodama. Moramo stalno ulagati, što nije moguće bez realne cijene koja je i s poskupljenjem na rubu održivosti. Tko uspije opstati sa smanjenjem, treba ga proglasiti čudotvorcem – smatra taj vlasnik autoškole koji je u poslu 40 godina.

Odgovor je imao i na naš upit o izmjenama zakona koje su ipak išle na ruku autoškolama, jer je podignuta granica dopuštene starosti vozila “B” kategorije sa sedam na 10 godina.

Ne mogu izdržati
– To su vozila koje intenzivno rade, ne mogu izdržati deset godina. Izdržljivost vozila u normalnim uvjetima i kako mi radimo nema veze jedno s drugim – dodaje Dodoja.
Svjestan da će budućim kandidatima teško pasti povećanje troškova kako bi došli do vozačke dozvole je Antonio Mamuša, vlasnik autoškole “Dalmacija”.

– Nikome se ni jedno poskupljenje ne sviđa i jasno mi je da je bilo građana kojima je dosadašnja cijena bila velika, ali ako imate nekakve troškove koje ne možete pokriti, morate dizati cijenu proizvoda. Standardi koji su određeni autoškolama moraju se ispunjavati, a vidite i da imamo vrhunska vozila. Treba svakako naglasiti da sama autoškola bez PDV-a iznosi 4700 kuna, mi moramo plaćati taj porez iako se vodimo kao obrazovanje, ali državu to nije briga. Kad bi autoškola naplaćivala svoje usluge po cijeni po kojoj to radi HAK, koštali bismo 16 tisuća kuna – napominje Mamuša.

S ukidanjem mreža autoškola sada bi se mogle pojaviti nove, koje u prvoj godini poslovanja ne moraju biti u sustavu PDV-a ako ne ostvare prihode veće od 300 tisuća kuna, što znači da će vjerojatno biti i znatno jeftinije u odnosu na one stare, no postavlja se pitanje hoće li i tu biti “snalaženja” kao što zna biti slučaj s ugostiteljima i stalnim otvaranjem novih firmi kako bi se izbjegla porezna davanja.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply