Na birou imamo više od 126 tisuća ljudi, a konobara, kuhara i sobarica ni za lijek

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Problem nedostatka radne snage dio je hrvatskog paradoksa. Na burzi imamo više od 126.000 ljudi, a u isto vrijeme nedostaje nam radne snage. Prema nekim procjenama samo sezonskih radnika nedostaje – 20 tisuća, javlja HRT.
– Susrećemo se s nedostatkom kadra u deficitarnim zanimanjima kao što su konobari i kuhari. Ali ove godine nedostaje i sobarica. To nije problem samo u Hrvatskoj, već na području Balkana. Surađujemo s dosta regrutacijskih agencija, kaže Isabela Frančula, rukovoditeljica odjela Ljudskih potencijala hotelske kuće za HRT.
 
U prvih 6 mjeseci ove godine tražilo se više radnika nego u rekordnoj turističkoj sezoni 2019. Više od 5 tisuća konobara, tisuće kuhara, sobarica, ali i pekara i barmena. A na burzi rada više je od 126 tisuća nezaposlenih.

Novosti u Zakonu o strancima, zbog kojeg su se postrožili uvjeti za radne dozvole, zadali su turizmu dodatne problem.
 
 Netko bi očekivao da unos zahtjeva traje manje od 20 minuta. Da se osigura dovoljan broj referenata u policijskim ispostavama kako bi mogli isporučiti velik broj zahtjeva. Da se i u tim javnim upravama ne odobravaju godišnji odmori u svibnju i lipnju – što je uzork da je puno poslodavaca čekalo radne dozvole više od mjesec dana, upozorava Tina Turk Lupieri, direktorica Ljudskih potencijala rovinjske hotelske kuće za HRT.
 
Iako i dalje pokušavaju, mali privatnici nisu uspjeli pronaći radnu snagu na vrijeme, bez obzira na uvjete. Hazim Jusić kaže kako su djelatnicima nudili plaću od 1.000 eura uz smještaj i hranu te plaćeno zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Nitko im se na oglas nije javio mjesec dana, dodaje.
 
Mnogi su tijekom pandemije promijenili struku, i više se u turizam neće vraćati.

Share.

Leave A Reply