Tjedna prognoza: južina, kiša, zahlađenje…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Promjene vremena obilježile su ovaj vikend, a i sljedeće će dane. Jako i naglo zahladnjenje s petka na subotu, a s razvedravanjem uslijedilo je i prilično hladno nedjeljno jutro. Potom, uz pad tlaka i sve izraženiju južinu – i rast temperature, koji će se nastaviti sve do utorka.

Vrijednosti temperature početkom tjedna u većini će krajeva biti zamjetno više od uobičajenih, zbog čega će se snježni pokrivač u unutrašnjosti naglo topiti, a i vodostaji će biti u porastu.

Osim na naglo topljenje snijega i naglu promjenu osjeta ugode valja upozoriti na vrlo vjetrovito vrijeme. Puhat će jak, često i olujan južni i jugozapadni vjetar, na Jadranu i  jugo, koje će stvarati probleme u prometu.

Pripazite i na napukle grane te ostale predmete koje vjetar može nositi, a i za lošije raspoloženje, nervozu, razdražljivost i glavobolju možete okriviti južinu.

U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima te uz umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 5 °C, a najviša dnevna oko 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj vrlo vjetrovito uz umjeren i jak, u gorju i olujan jugozapadni vjetar, a sunčanih će razdoblja biti više u istočnijim djelovima, dok će poslijepodne uz granicu sa Slovenijom prevladavati oblačno vrijeme.

U gorju veći dio dana oblačno s povremenom kišom, češćom prijepodne, i to osobito u Gorskom kotaru, gdje može pasti i obilnija oborina, a osim nove kiše topit će se i snijeg, pa treba računati i na porast vodostaja.

Sunčanih će razdoblja na sjevernom Jadranu biti više na otocima poslijepodne. Puhat će jako i olujno jugo i južni vjetar, u gorju i jugozapadni.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije mjestimična će kiša biti također češća u prvom dijelu dana, a sunčana razdoblja poslijepodne. Uz jako i olujno jugo more će biti valovito i jače valovito, a najviša temperatura zraka između 13 i 16 °C.

Na jugu Hrvatske promjenljivo, vjetrovito, uz povremenu kišu posebice na širem dubrovačkom području. Najniža temperatura zraka bit će od 10 do 13 °C, a najviša između 13 i 16 °C.

U nastavku tjedna na Jadranu vrlo promjenljivo te će svaki dan biti mjestimične kiše uz prevladavajuću južinu. Južina će tek nakratko biti prekinuta na sjevernom dijelu u srijedu, a u Dalmaciji u noći na četvrtak.

U unutrašnjosti će u utorak temperatura zraka u dosta predjela biti viša od 15 °C, pri čemu će kiša i dalje biti češća u gorju. Zatim će u srijedu ponovno osvježiti te će u višim predjelima ponovno padati snijeg. Nova južina izgledna je u četvrtak, a zahladnjenje idući vikend.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply