Banovina opet u problemima: Grad Split pred tužbom teškom 66,6 milijuna kuna zbog cesta na Mejašima!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradu Splitu za vratom visi tužba od 66.621.392 kune! I to samo zato što je godinama odbijao zatražiti izvlaštenje zemljišta na kojem se nalazi bespravna “kuća Svaguša”, za koju postoji rješenje o rušenju, a za koju je “Slobodna” nedavno otkrila da uopće više nije u suvlasništvu te obitelji koja u njoj živi, jer je ona svoj dio tog stambenog objekta prodala privatnoj tvrtki “Centar Split” za 1,1 milijun eura. Izvlaštenje tog zemljišta nužno je da bi se moglo krenuti u izgradnju cestovnog priključka koji bi, kao nastavak Ulice Domovinskog rata, spojio Mejaše na Ulicu Zbora narodne garde.

No, krenimo redom. U Banovinu je ovih dana stigla 66.621.392 kune teška “čestitka” iz tvrtke “Mejaši deveti”, odnosno opomena pred tužbu upućena Gradu Splitu s izračunom troškova za otkup zemljišta i izgradnju Ulice 158. brigade Hrvatske vojske i Ulice 6. domobranske pukovnije. Riječ je o cestama koje se spajaju u rotoru ispred trgovačkog centra Mall of Split i služe cijelom naselju Mejaši.

Konkretno, u portfelju “Mejaša devetih” su zemljišta na kojima je ta tvrtka u dogovoru s Gradom izgradila te prometnice, dok je investitor trgovačkog centra bila tvrtka “Mejaši prvi”. Iako nam u navedenim firmama kažu da danas nisu vlasnički povezani, zajedničko im je da su (s još sedam subjekata) proizišli iz tvrtke “Mejaši”, te obje zastupa Kristijan Gelo.

Nakon slučaja dr. Kneževića i prometnica na TTTS-u “teškog” 150 milijuna kuna, je li to još jedan slučaj nerazvrstanih cesta koji može teško ugroziti gradski proračun, a time i proračunske korisnike?

– Jest, a sve zbog toga što u Banovini nisu htjeli ispoštovati dogovor s tvrtkom “Mejaši prvi”, koja se obvezala da će te ceste besplatno predati Gradu, ali da će Grad zauzvrat izgraditi cestovni priključak na Ulicu Zbora narodne garde o trošku “Mejaša prvih” – kaže Gelo, direktor obiju tvrtki, te naglašava:

– U Banovini zbog nekog razloga nisu željeli surađivati i nisu htjeli bitan cestovni priključak koji Grad neće koštati ni kune, a u interesu je cijelog naselja Mejaši i čiji stanovnici su čak dva puta prosvjedovali da bi ubrzali njegovu izgradnju. Što je još luđe, Grad ne poštuje svoj GUP, koji je taj priključak definirao puno prije nego što smo kao investitori došli na Mejaše. Zašto Grad svoje bitne dokumente ne želi provesti? – pita se Gelo.

Drugim riječima, “Mejaši deveti” tvrde da Gradu Splitu sada ne mogu bez naknade predati Ulicu 158. brigade Hrvatske vojske i Ulicu 6. domobranske pukovnije jer gradska vlast nije ispunila svoje obveze prema tvrtki “Mejaši prvi”, s kojom imaju regulirane odnose.

No, što je s dobivenim urbanističkim bonusom za Mall of Split?

– “Mejaši prvi” prihvatili su obvezu izgraditi te prometnice da zauzvrat dobiju urbanistički bonus koji nisu koristili, no dio tog dogovora uvijek je bio da Grad izgradi cestovni priključak na Ulicu Zbora narodne garde. Radi se o tome da ugovor s Gradom ne proizvodi pravne učinke jer “Mejaši prvi” ništa nisu dobili zauzvrat – kaže Gelo, kojem je očito prekipjelo, te će za kraj:.

– Grad je imao priliku te prometnice dobiti besplatno, kao i priključak na Ulicu Zbora narodne garde. Ostaje mi nepoznanica zbog čega u Banovini nisu htjeli zatražiti izvlaštenje zemljišta, što je uvjet da se izda građevinska dozvola za izgradnju priključka, te da se u njegovu gradnju krene sa sredstvima koje su htjeli osigurati “Mejaši prvi”.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply