Domaće ruke, mašta i pamet: Splitski studenti osmislili i izradili besposadnu letjelicu, imaju i dostižan cilj, ali samo nebo im je granica

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Bremenito vrijeme na mnogim razinama i “novo normalno” donijelo je neželjenu virtualnu stvarnost, ali nije se smela domaća pamet pa je i u takvom razdoblju pokazala kako može konkurirati na svjetskom, ali i domaćem tržištu. Na vrlo jednostavan način – ono što radite napravite najbolje, a probleme na koje naiđete rješavate u timu. Tako zvuči i tajna uspjeha splitskih studenata, mladića raznih profila i godišta, koje spaja jedno – strašna volja, želja i višegodišnji trud da ovaj svijet učine barem malo boljim jer svojom besposadnom letjelicom to zbilja i mogu.

Krenuli su “od nule”, u Aerotehničkoj udruzi Split, osnovanoj pri FESB-u i splitskom Sveučilištu, i do detalja osmislili i izradili letjelicu koju je moguće koristiti u raznim potražnim akcijama, nadzoru granica i teritorija, protupožarnim aktivnostima ili brojnim drugim aktivnostima – iz zraka.

– Karlo Bosiljevac je odlučio napisati diplomski rad na temu bespilotnih letjelica i kad smo vidjeli tu ideju, u godinu dana uspjeli smo napraviti prototip, manju verziju koja je već 2017. godine ušla u polufinale prestižnog Ericsson svjetskog natjecanja. I tako smo krenuli poboljšavati segmente, proširili smo i tim, nismo posustali jer smo bili svjesni kako su velike potrebe za ovakvim uređajima, u svakodnevnom životu – govori Goran Gašparović koji se odlučio i za  poslijediplomski doktorski studij strojarstva.
– Dosta smo uložili u letjelicu, ali smo i štedjeli radeći svoje alate. Odmah smo na početku imali odstupanje od plana pa sam, nakon gotovo tri mjeseci istraživanja u što se i kakav kompleksan projekt upuštamo, naručio duplo jači motor nego je bio potreban. Dogodi se, ali riješili smo problem – iskreno uskače Mirko Borovac opisujući kako je bilo i trenutaka kada bi neke dijelove doslovce izrađivali uz šperploče i brusni papir.

Autopilot za stabilnost

I bilo je važno biti izuzetno precizan jer posao je ovo poput “kule od karata”, svaki krivi potez može biti poguban, posebice u zemlji u kojoj se ljudi, zbog velike količine papirologije i troškova, odluče prerano oprostiti sa svojim idejama.

Letjelica, raspona krila preko 2 metra, ima aerodinamički nestabilno leteće krilo kojeg upotpunjuje autopilot koji daje tu potrebnu stabilnost.
– Letjelicu jednostavno možemo spojiti na računalo i pomoću softvera kontrolirati njezino stanje i upravljati njome – u cijelu fantastičnu leteću priču još nas malo uvlači Josip Wolf, zadužen za njezin upravljački dio.

– Kamera je korisni teret letjelice, a sjajna je mogućnost da možete zadati neki predmet traženja pa na računalu u sekundi dobijete video u realnom vremenu, primjerice, osobe ili nekog predmeta kojeg ste tražili. Dakle, program prepozna ono što od njega zatražite – dodaje.

Leti 50 kilometara

Matej Šalinović u rukama ima energiju i pogon ove letjelice, a još, po tko zna koji put, ponavlja boljku većine hrvatskih studija. 
– U Izraelu, na institutu Technion, na jednom od brojnih predstavljanja na kojima smo bili s letjelicom, shvatili smo kako učenici i studenti ondje uče sve puno opipljivije, s puno više prakse – što kod nas nije slučaj – veli. I nije ovo Šala, kako prijatelji često nazivaju Šalinovića, nego gruba istina koja je, dodatno, u ovo korona vrijeme dobila na težini.

Ali, težina ovog projekta nije tek letjelica bez posade nego i brojne aktivnosti u kojima sudjeluju članovi. Poput knjige “Prelet za Hrvatsku” Danijela i Snježane Borović koja će biti promovirana u rujnu u Splitu ili “Prvi kozmonautski odred Sovjetskog Saveza”, objavljena nedavno. U pripremi je i radionica za osnovnoškolce i srednjoškolce koji će moći izraditi i svoju dron letjelicu.

Ovaj plod domaćih ruku, mašte i pameti može letjeti 50 kilometara od mjesta gdje se nalazi upravljačka jedinica, a u budućnosti bi, takav je cilj ovih Splićana, trebao i sam “putovati” nakon ocrtavanja željene rute. Domaće ruke, mašta i pamet – nevjerojatno…
 
izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply