Izvrsni rezultati s Plokita: Stanovnici povećali odvajanje otpada otkako su otvoreni polupodzemni spremnici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stanovnici Plokita sve više odvajaju otpad otkako su sredinom prosinca otvoreni polupodzemni spremnici na čak 12 lokacija. Ukazuju na to podaci prema kojima Čistoća d.o.o. Split u tom kotaru u protekla dva mjeseca bilježi višestruko smanjenje miješanog komunalnog otpada i povećanje onog reciklabilnog.

U odnosu na cijeli Split, koji je 2022. godinu završio s oko 19% odvojenog otpada, Plokite su pokazale da je odvajanje otpada jednostavno i lako. Naime, u siječnju su odvojili 23% otpada, a u veljači se brojka popela na čak 32,64%.

Gledajući prema vrstama otpada, u siječnju je na Plokitama prikupljeno 77,2 tone miješanog komunalnog otpada, 4,23 tone biootpada, 3,9 tona papira, 2,7 tona plastike i oko 750 kilograma stakla. Stanovnici su odložili i 13,4 tone glomaznog otpada putem besplatne usluge odvoza. Trend smanjenja količine miješanog komunalnog otpada nastavio se u veljači kada su građani odložili ukupno 52,6 tona tog neiskoristivog otpada, dok je porasla količina prikupljenog biootpada za 1,2 tone.

Stanovnici Plokita svakodnevno vlastitim primjerom pokazuju ostalim građanima kako se pravilno ophoditi s otpadom. Vjerujemo kako će drugi kvartovi slijediti njihov primjer i povećati odvajanje otpada na zelenim otocima i u polupodzemne spremnike. Neka s Plokita počne čist Split, poručili su iz Čistoće d.o.o. Split.

I na Kmanu, gdje su krajem siječnja otvoreni polupodzemni spremnici na četiri lokacije, građani su do kraja veljače povećali postotak odvajanja reciklabilnog otpada za čak četiri postotna boda. Tako on trenutno iznosi 24%. Količine odvojeno prikupljenog biootpada, papira, plastike, stakla i glomaznog otpada porasle su i u kotaru Bol. Zahvaljujući dosadašnjih osam lokacija na kojima su ugrađeni spremnici, stanovnici odvajaju oko 20% otpada.

‘Odvajanjem otpada štitimo okoliš, čuvamo prirodne resurse i utječemo na čistoću i urednost kvarta. Građani Plokita, Kmana i Bola prepoznali su tu važnost. Kako bi svim građanima Splita omogućili jednostavno i lako odvajanje otpada, do kraja ljeta postavit ćemo 340 polupodzemnih spremnika, a tijekom sljedeće godine njih još 400’, priopćeno je iz Čistoće d.o.o. Split.

Novi sustav odvajanja otpada u gradu Splitu podrazumijeva ugradnju četiri vrste polupodzemnih spremnika na svakoj pojedinoj lokaciji. Spremnici sa smeđim poklopcem namijenjeni su odlaganju biootpada, oni sa žutim poklopcem za plastičnu, metalnu i tetrapak ambalažu, s plavim poklopcem za papirnatu i kartonsku ambalažu, dok su spremnici s crnim poklopcem namijenjeni odlaganju miješanog komunalnog otpada. Staklo građani nastavljaju odlagati u tamno zelene spremnike na zelenim otocima.

 

Share.

Leave A Reply