Karepovac opet smrdi, iz Banovine javljaju: Odlagalište prima 30% više otpada nego zimi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

S obzirom kako svakodnevno na Karepovac pristiže 550 tona novog otpada, a što je oko 30% više nego zimi, nastaju neugodni mirisi koji se povremeno osjete u bližoj okolici odlagališta, stoji u priopćenju za javnost poslanom iz Banovine. Povećana količina otpada i povišene temperature koje pogoduju ubrzanoj razgradnji rezultiraju mirisima unatoč mjerama za ublažavanje. Otpad se svakodnevno tretira sredstvima za ublažavanje mirisa te se prekriva zemljanim materijalom. Lokacija deponiranja novog otpada sada je nešto bliže kućama, do izgradnje nove sanitarne deponije, a ovakvi su se mirisi mogli osjetiti i prije početka same sanacije.

Radovi na prebacivanju starog otpada svedeni su na najmanju mjeru, koliko je nužno radi formiranja pokosa i konačnog oblikovanja tijela deponije kako bi se moglo raditi na prekrivanju na tom dijelu odnosno prekrivanju otpada na mjestu sanitarne deponije. Sada se intenzivno radi na prekrivanju deponije izravnavajućim slojem od zemljanog materijala čime se smanjuje površina otvorenih ploha i intenzitet ukupnog isplinjavanja starog otpada i širenja neugodnih mirisa. Južni pokos deponije je kompletno prekriven zemljanim slojem i dio sjevernog kao i veći dio krovnog dijela. Otvorene plohe se svakim danom smanjuju.

Deponija se i dalje svakodnevno tretira sredstvima za ublažavanje mirisa.Neposredni kontakt s okolišem i potpuni prestanak emisija plinova postići će se jedino dovršetkom sanacije i prekrivanjem završnim prekrivnim sustavom te izgradnjom sustava za otplinjavanje koji su predviđeni u slijedećoj fazi sanacije.

Što se tiče praćenja kvalitete zraka na mjernoj postaji Karepovac, nisu prijeđene granične vrijednosti propisane Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku pa prema tome nema ni ugroze za zdravljestanovnika.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply