Na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu svečano otvoreni novi laboratoriji za istraživanje!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić i prof. Matko Erceg, dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta svečano su jučer otvorili 18 novoopremljenih studentskih laboratorija na Kemijsko-tehnološkom fakultetu.

Dekan Erceg pojasnio je kako je za opremanje studentskih laboratorija utrošeno 3.355.375,00 kn, kao dio infrastrukturnog projekta „Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta“ (KK.01.1.1.02.0018.) kojeg provodi Sveučilište u Splitu zajedno s partnerima Prirodoslovno-matematičkim fakultetom, Pomorskim fakultetom i Kemijsko-tehnološkim fakultetom.

– Ukupna vrijednost projekta je 85.142.157,88 kn, od čega je 82.870.870,38 kn sufinancirano sredstvima Europske unije kroz Europski fond za regionalni razvoj. Ukupno je za opremanje KTF-a izdvojeno oko 24 milijuna kuna, od čega je za oko 15 milijuna kuna nabavljena znanstvena oprema – kazao je dekan Erceg.

Istaknuo je kako je za opremanje novih laboratorija tijekom veljače ove godine ishodovana uporabna dozvola, a prve laboratorijske vježbe studenti će u njima obaviti već sljedećih dana. Naglasio je kako će u njima biti povećana sigurnost rada za studente i zaposlenike.

Otvaranjem ovih laboratorijskih prostora Kemijsko-tehnološki fakultet je u cijelosti sve prostore s kojima raspolaže u Zgradi tri fakulteta priveo njihovoj svrsi (ranije je tijekom 2016. i 2017. godine kroz dvije faze Fakultet ishodovao uporabne dozvole za ukupno 34 laboratorija).

– Novootvoreni su laboratoriji svojom kvalitetom usporedivi s laboratorijima u europskom prostoru visokog obrazovanja za eksperimentalnu nastavu, izradu završnih i diplomskih radova kao i za izradu studentskih istraživačkih projekata. Ovi laboratoriji bit će korišteni i za realizaciju znanstveno-istraživačkih projekata kao i stručnih aktivnosti na Fakultetu – zaključio je dekan Erceg.

Svoj ponos nije krio ni rektor Dragan Ljutić kazavši kako su prostori i oprema Kemijsko-tehnološkog fakulteta na svjetskoj razini, što je u skladu s rezultatima koje ovaj Fakultet postiže, a omogućit će i proširenje brojnih vidova suradnji s drugim sveučilištima, osobito onima u sklopu alijanse Europsko sveučilište mora.

– Brojna poznata i priznata sveučilišta žele surađivati s našim Sveučilištem, Kemijsko-tehnološkim fakultetom. Djelatnicima, a prije svega studentima na ovaj način pružamo velike mogućnosti, a otvaranjem ovih novih laboratorija podižemo i njihovu kvalitetu rada, odnosno studiranja – ustvrdio je rektor Ljutić.

Nekadašnji dekan KTF-a prof. dr. sc. Igor Jerković istaknuo je kako će se u ovim laboratorijima odvijati i dva istraživačka projekta – jedan je Centar izvrsnosti za Bioprospecting Jadranskog mora (BioProCro). Drugi je vezan za Centar kompetencija Trilj, za koji se uskoro očekuje nova oprema u vrijednosti 2 milijuna kuna, a riječ je o istraživanjima potencijala ljekovitog i aromatičnog bilja Dalmatinske zagore u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, Ljekarnama Splitsko-dalmatinske županije i Gradom Triljom, odnosno ustanovom CEKOM.

izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply