Na Žnjanu će se kupati i ove godine, a plan je na plažu vratiti i ugostitelje u sezoni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradonačelnik Ivica Puljak sa suradnicima izvijestio je jutros javnost o statusu i aktivnostima projekta uređenja žnjanskog platoa. – Žnjan je jedan od najvažnijih projekata u Gradu Splitu. Ova plaža već 25 godina stoji praktički u ovakvom stanju i došlo je vrijeme da se uredi i postane najljepša plaža u ovom dijelu Europe, poručio je gradonačelnik i potvrdio kako će radovi početi nakon turističke sezone.

 – Budući da smo ocijenili kako ne bi bilo dobro započeti s radovima početkom ljeta i da nam je osnovna preokupacija od početka da izgubimo što manje ljeta i turističkih sezona, zbog građana koji se ovdje kupaju, bave turizmom i iznajmljivanjem, procjena je da je s radovima najbolje početi nakon ljeta, kazao je gradonačelnik izloživši status svih projektnih aktivnosti koje se, kako je istaknuo, odvijaju prema planu.

Kazao je kako je osnovni model financiranja kredit Europske investicijske banke, koji je u procesu odobrenja, a kojim bi se pored Žnjana financirali i ostali gradski projekti, od kojih su najvažniji izgradnja vrtića, dogradnja škola, unaprjeđenje javne infrastrukture, ali i digitalni i energetski projekti. Pomoću takvog kredita su se razvili mnogi europski gradovi, kazao je gradonačelnik, a Split bi bio prvi grad u Hrvatskoj koji svoje razvojne projekte financira iz takvog izvora.

 – On se odvija po ubrzanoj proceduri koja je kompleksna. Kolege iz EU fondova su pronašle način da se za jedan dio projekta pronađu i bespovratna sredstva  Europske unije, a to znači da će projekt u konačnici za sve nas biti jeftiniji, što je isto tako dobra vijest, istaknuo je gradonačelnik Puljak.  

Tako bi se projekt Žnjan, čija je procijenjena vrijednost 35 milijuna eura,  financirao s oko 40% bespovratnih EU sredstava, koja bi se osigurala iz ITU mehanizama za financiranje javne turističke infrastrukture te oko 60% iz kredita Europske investicijske banke. 

Gradonačelnik je također izvijestio kako dokumentacija za nabavu ide po planu te da bi u travnju mogao biti raspisan natječaj za izvođača radova. Kazao je i da za sada nema kašnjenja s dozvolama, izdavanje ide svojom dinamikom  te nema razloga da ne budu izdane na vrijeme, kako bi nakon ljeta mogli započeti s radovima. 

– Obzirom da bi tender raspisali u travnju, a imamo već naznaka da će se pokušati opstruirati projekt ili ga odugovlačiti sa žalbama, ali čak i da sve bude kako treba, radovi bi mogli početi najranije u srpnju. Budući da mislimo da nije dobro početi s radovima u sezoni, krećemo odmah nakon ljeta, pojasnio je gradonačelnik odluku o terminu radova.  

-Što se tiče ugostiteljskih modula, kada je dobivena koncesija na plažu Žnjan promijenio se pravni okvir i oni više zakonski nisu mogli biti ondje.  Mi ćemo sada, obzirom na plan, tražiti od resornog ministarstva  mišljenje je li moguće da tvrtka Žnjan raspiše natječaj i da se na licitaciji dobiju najbolje ponude za ugostiteljske objekte koji bi onda mogli funkcionirati ovog ljeta, kazao je gradonačelnik podvukavši da takva mogućnost ovisi o odluci ministarstva.

Gradonačelnik je na kraju poručio kako su gradska uprava i njene stručne službe maksimalno  posvećene projektu koji je jedan od najvažnijih za grad i građane. – Optimistični smo i smatramo kako zaista trebamo svi zajedno zapeti da ovaj vrijedan projekt konačno realiziramo, jer ćemo u konačnici svi biti ponosni na njega. Čekali smo 25 godina, a sada nas mjeseci dijele do početka radova na konačnom uređenju ovog vrijednog gradskog resursa.

Share.

Leave A Reply