Počinje antigensko testiranje 1500 maturanata iz Splitsko-dalmatinske županije: bit će dobrovoljno i provodit će se u školama

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tijekom ovoga tjedna među maturantima srednjih škola na području Splitsko-dalmatinske županije provest će se brzo antigensko testiranje na koronavirus, kao što je i najavljeno.

Od Tomislava Đonlića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, doznajemo kako će se do srijede u školama prikupljati suglasnosti roditelja i skrbnika za testiranje učenika, a nakon toga će se obaviti i sama testiranja.

– Ona će najvjerojatnije početi sredinom ovoga tjedna, kada se prikupe sve privole, a u suradnji s liječnicima školske medicine Nastavnog zavoda koji će to koordinirati. Plan je testiranjem obuhvatiti oko tisuću i pol maturanata, što je gotovo trećina učenika završnih razreda srednjih škola s područja naše županije – kazao je Đonlić.

Testiranje se organizira u suradnji Županije, županijskog Stožera civilne zaštite i županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, te školske medicine, s ciljem uvida u epidemiološku sliku i stanje u srednjim školama kako bi se sukladno procjenama poduzimale potrebne mjere.

Škole su odabrane prema ključu ravnomjerne raspoređenosti po cijeloj županiji, a testiranje je dobrovoljno, te će se provoditi u školama, ne u ambulantama.

U Zagrebu je, podsjetimo, istraživanje provedeno krajem studenoga i početkom prosinca prošle godine. Sudjelovalo je ukupno oko dvije tisuće učenika osnovnih i srednjih škola, kao i 400-injak djelatnika. Prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 utvrđena je u svega 2,2 posto testiranih učenika srednjih škola te 1,1 posto osnovnoškolaca pa je zaključeno kako škole nisu žarišta te se učenike ne može smatrati asimptomatskim prijenosnicima koronavirusa.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply