Projekt Aglomeracija Split – Solin: Počeli radovi u Srinjinama za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U sklopu početka realizacije kapitalnog “Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin”, danas su u Srinjinama, nakon obavljenih složenih pripremnih radova, započeli prvi iskopi na izgradnji sustava odvodnje naselja Srinjine. Vrijednost radova iznosi 14,9 milijuna kuna (s PDV), a rok njihova završetka je 18 mjeseci.

Trasu građevinskih radova obišli su i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, župan Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, zamjenik gradonačelnika Nino Vela te čelnici Hrvatskih voda i Vodovoda i kanalizacije, Zoran Đuroković i Tomislav Šuta. Resorni ministar izrazio je zadovoljstvo današnjim početkom radova na vitalnom važnom projektu Splitsko-dalmatinske županije. Kako je naglasio, ovo je nova radna pobjeda koja potvrđuje zahuktavanje radova i na nacionalnoj razini, a zbog intenzivnijeg priljeva EU sredstava.

-Ovaj projekt aglomeracije Split-Solin najvećim djelom financiran je upravo sredstvima EU-a, a s kojima podižemo kvalitetu života naših ljudi. Stojimo pred razdobljem kada će za hrvatsku građevinsku operativu biti poprilično posla – poručio je, među ostalim, ministar gospodarstva. Zadovoljstvu ministra pridružio se i splitski gradonačelnik kazavši kako se nalazimo pred vremenom opsežnih građevinskih radova i širenju vodno-komunalne infrastrukture splitske aglomeracije.

-Ovo je točka s koje nema povratka. Građani istočnih dijelova našeg grada zaslužuju konačno živjeti standardom kojim žive ostali građani Splita. Iz tog razloga s radovima smo krenuli s najistočnije točke Splita te će se u sljedeće tri godine radovi razviti dalje prema gradskom centru, a preko Žrnovnice i Korešnice koji će također biti obuhvaćeni novim vodovodnom mrežom – istaknuo je Krstulović Opara.

Direktor Vodovoda i kanalizacije, Tomislav Šuta naveo je kako su danas započeti radovi u Srinjinama teški su 14,9 milijuna kuna. Predviđena je izgradnja kanalizacijskih kolektora u duljini 3,7 kilometara, potom izgradnja cjevovoda za kućne priključke 1,1 km te izmještanje postojećeg vodovoda u duljini od 2,3 km. Paralelno s ovim zahvatima obavit će se i izmještanje dijela postojećih elektro-energetskih instalacija položenih u koridoru projektirane kanalizacijske mreže. Rok završetka radova je 18 mjeseci.

Navedeni radovi, kako je spomenuto, dio su aktivnosti obuhvaćene projektom „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin“ ukupne vrijednosti gotovo 1,8 milijardi kuna koji se sufinancira sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Izvođač radova je Zajednica gospodarskih subjekata Dom commerce  i Lavčević.

Podsjetimo, “Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin” investicija je ukupne vrijednosti 1.791.760.602,63 kn, a od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 1.419.408.482,096 kn, 975.315.032,88 kn, odnosno 68,71% financirat će se bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Preostalih 372.352.120,53 kuna ili 31,29% sufinancirat će se nacionalnim sredstvima.

Provedbom ovog projekta, ispunit će se EU standardi u vodno-komunalnim djelatnostima, odnosno ispunit će se zahtjevi Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda 91/271/EE u aglomeraciji Split – Solin i 2. Direktive o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju 98/83/EZ kroz osiguranje povećanja pokrivenosti vodoopskrbnom mrežom.

Share.

Leave A Reply