Projekt pametnog grada ide dalje: Grad Split, Hrvatski Telekom i Combis kreću u projekt Split Smart City platforme za veću dostupnost i zadovoljstvo građana Splita

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ugovor za projekt izrade Split Smart City platforme koja će predstavljati digitalnu transformaciju gradskih usluga i servisa te omogućiti građanima brzu i jednostavnu dvosmjernu komunikaciju s gradskim službama putem mobilne i web aplikacije potpisali su danas gradonačelnik Andro Krstulović Opara i potpredsjednica za Korporativnu prodaju i ICT usluge u Hrvatskom Telekomu Marijana Bačić.

Građanima će tako putem novog pametnog digitalnog sustava na jednom mjestu biti dostupni svi korisni podaci: uvid u dogovorene usluge koje građani ili tvrtke imaju s gradskim tvrtkama, informacije o računima, dugovanjima te mogućnost plaćanja računa, prijave problema i prigovora, prijave u vrtić, informacije o događanjima, kao i podnošenje zahtjeva i zaprimanje dokumenata koje izdaje Grad Split. Sustav će se također moći integrirati i s drugim sustavima koji se već koriste u gradu kao što su Split Parking aplikacija i NextBike.

 „Stvaramo jedinstvenu digitalnu platformu koja će biti podloga za daljnju modernizaciju i digitalizaciju gradskih servisa. Novi gradski GIS kojeg smo predstavili prije 20ak dana, uvođenje sustava e-ticketinga u Prometovim autobusima, Smart SplitParking, veliki su koraci koje smo već učinili na području Smart Cityja, a sada krećemo u novi digitalni iskorak kojim ćemo našim građanima biti još dostupniji i od veće pomoći. Kroz kvalitetniju i transparentniju komunikaciju, jednostavnost i efikasnost ponovno ciljamo prema onom što nam je najvažnije – zadovoljstvo ljudi koji žive u Splitu“ – rekao je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Split Smart City projekt trajat će tri godine i podijeljen je u tri faze u kojima će Hrvatski Telekom omogućiti Cloud infrastrukturu, a Combis razvoj i isporuku aplikativnog rješenja. Vrijednost ugovora iznosi 3,5 milijuna kuna, a građanima bi aplikacija trebala biti dostupna do kraja godine.

„Danas nema napretka bez digitalizacije. Namjera Hrvatskog Telekoma i Combisa je što uspješnije povezati društvo s prilikama koje pružaju nove tehnologije, a rješenja za pametne gradove ključan su korak u izgradnji digitalnog društva. Ponosi smo što ćemo kroz ovaj projekt s Gradom Splitom podići kvalitetu života njegovih građana kao i učinkovitost gradskih poduzeća. Koncept pametnih gradova je u svijetu odavno zaživio s odličnim rezultatima, a u Hrvatskoj je još na počecima i čestitam Splitu što je već sad napravio ovakav iskorak“ – rekla je Marijana Bačić, potpredsjednica za Korporativnu prodaju i ICT usluge u Hrvatskom Telekomu.

Potpisivanju Ugovora, a kasnije i radnom sastanku, nazočili su direktori gradskih komunalnih tvrtki Marko Bartulić iz Split parkinga, Tomislav Šuta iz Vodovoda i kanalizacije, Miroslav Delić iz Prometa, Lukša Regjo iz Čistoće te Petar Bilobrk iz Lovrinca.

Share.

Leave A Reply