Smanjile su se gužve za testiranje na koronavirus, snižena i cijena PCR testa, sada iznosi 400 kuna

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dobio je još 2340 doza Pfizer-BioNTech cjepiva, koje će se upotrijebiti za docjepljivanje onih koji su se, prije nestanka cjepiva na europskom tržištu, uspjeli cijepiti prvi put.

Istodobno, dok cjepivo nastavlja dolaziti “mic po mic”, na NZJZ-u su sve manje gužve kad je u pitanju testiranje na koronavirus.

– Epidemiološke mjere koje su na snazi očito daju rezultata. Tako sada dnevno u prosjeku, što na NZJZ-u, što u “drive in” testiranju u Gradskoj luci, imamo 600-injak naših sugrađana koji se žele testirati. Ta je brojka kudikamo manja od one od 1500 dnevno testiranih, koliko smo ih imali u prosjeku svaki dan kada je situacija izmicala kontroli – kaže prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda.

Da su gužve za testiranje puno manje, najbolje se vidi u Gradskoj luci, gdje djelatnici NZJZ-a ne stoje više po cijeli dan na svojim radnim mjestima i čekaju “drive in pacijente” kako bi im napravili test. Sada to rade dok ima naručenih.

– Moram napomenuti i da je snižena cijena PCR testa koji moraju napraviti oni koji, primjerice, hitno moraju u inozemstvo ili pomorci. Prije je taj test koštao 698 kuna, a sada košta 400 kuna, a ako netko želi i nalaz preveden na engleski jezik, onda test košta 450 kuna – kaže prim. dr. sc. Željka Karin. 

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply