Splićani u nedjelju biraju 13. gradonačelnika od 1990. godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Split u nedjelju na izvanrednim izborima bira novog gradonačelnika, trinaestog po redu, njegove zamjenike i sastav Gradskog vijeća. Na 163 biračka mjesta od 7 do 19 sati zaokruživat će se na popisu od devet kandidata za poteštata i među 11 kandidacijskih lista za vijeće s kojih će doći 31 vijećnik.

U utrci za splitskog gradonačelnika su bivši prvi čovjek grada Ivica Puljak (Centar), Zoran Đogaš (HDZ/HSS), Ante Franić (nezavisni, odnosno kandidat grupe birača), Željko Kerum (HGS), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP, HSU), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) i Aris Zlodre (DP, HDS, HSP, Hrvatski suverenisti).

Za predstavnike u vijeću bore se odabrani na listama Nezavisne liste mladih i HSLS-a te HNS-a i Laburista.

Ivica Puljak iz Centra s više od 35 tisuća glasova podrške, naspram 27 koliko je imao HDZ-ov Vice Mihanović, u drugom je krugu 31. svibnja prošle godine postao gradonačelnik Splita. Vlast je konstituirana iz drugog pokušaja, predsjednik vijeća postao je Jakov Prkić i bilo bi tako godinu i tri mjeseca da se nije dogodio ovaj krah.

Na valu “završavanja ere Keruma i HDZ-a”, Puljak je došao do željenih skupina u društvu i ponio pobjednički barjak koji mu je zbog lojalnosti i odanosti prema njegovu zamjeniku Bojanu Ivoševiću trajao svega desetak mjeseci. Ivošević je telefonskim putem prijetio urednici Gradske rubrike Slobodne Dalmacije i među nizom izrečenog rekao i kako će se “napiti krvi” što je kasnije bio razlog da DORH podigne optužnicu protiv njega zbog kaznenog djela prijetnje. U ožujku podignuta, u svibnju potvrđena pa Ivošević čeka raspravni postupak.

– One stvari koje dobro radim, radit ću u medijskoj tišini i u sljedećem razdoblju se povlačim iz javnosti. O stvarima iz mog djelokruga komunicirat će gradske službe, kako je često bilo slučaj i do sada – izjavio je Ivošević uz obećanje kako će se “posvetiti unaprjeđivanju komunikacijskih vještina”. 

Programski partneri tada su Puljku okrenuli leđa jer nije im bilo prihvatljivo ponašanje drugog čovjeka drugog grada u Hrvata pa je Ivica Puljak, bez većine u vijeću još od listopada prošle godine, zazivao i prouzročio novi izborni proces.

– Novi izbori bit će referendum o budućnosti ili prošlosti. Referendum o redu ili neredu. Uvjeren sam da će građani potvrditi smjer koji smo zacrtali – smjer budućnosti i reda – rekao je prilikom podnošenja ostavke, i to posljednjeg dana ožujka.

– Nismo htjeli većinu u Gradskom vijeću sklapati u kafićima i trgovati foteljama – poručio je.

Vratio se Puljak tada predavati na fakultet, dok je Ivošević u nadi povratka u Banovinu odlučio kako neće tražiti novi posao u međuvremenu. 

Onog spomenutog listopada ljeta Gospodnjeg 2021. SDP je predložio da se o smanjenju prireza raspravlja na jednoj sjednici vijeća što je Puljak ocijenio neprihvatljivim i prekinuo suradnju s dvojcem socijaldemokrata jer je Ante Franić ranijom odlukom da postaje nezavisan, srušio klub u vijeću. Ipak, Davor Matijević i Goran Kotur i dalje su nastavili dizati ruke za Puljkove prijedloge, a jedino su im uskratili većinu na dvije točke. Proglasili su to konstruktivnošću.

Nije izbacivanje iz suradnje bila prepreka da SDP “ruke podigne” za proračun za tekuću godinu. 

Programsku suradnju u vijeću, inače, uz SDP činili su predstavnici Mosta, Pametnog za Split i Dalmaciju, Možemo! te nezavisne liste Branke Ramljak i Tomislava Mamića.

Najveći je broj vijećnika imao HDZ, njih devet dok je vladajući Centar ostao na sedam. 

Od prvog višestranački izabranog Onesina Cvitana 1990. godine, mandat do kraja nije odradio HDZ-ov Zvonimir Puljić zbog svađe s koalicijskim partnerima s Liste Velog Mista, dogradonačelnik Ivan Kuret postao je gradonačelnikom.
Mandat od 2002. do 2005. godine, što je bio presedan, podijelili sveučilišni profesor Slobodan Beroš iz SDP-a i Miroslav Buličić iz Libra, a posebno je težak bio Buličićev dio jer je Splitom vladala koalicija od čak trinaest stranaka.

izvor: dalmacijanews.r

Share.

Leave A Reply