Split konačno dobiva urbani vrt i to u širem centru grada! Građani će moći saditi svoje voće i povrće na terenu većem od 4000 kvadrata

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon Zagreba, Pule, Varaždina i još nekoliko hrvatskih gradova, i Split konačno dobiva urbani vrt. Inicijativa koju je stranka Pametno za Split i Dalmaciju pokrenula još 2020.g kreće u realizaciju upravo na lokaciji koju su oni od početka predlagali, na Turskoj kuli.

Kako javljaju iz ove stranke, gradonačelnik Ivica Puljak je ovih dana donio Zaključak kojim će se upravo tamo čestica zemlje u vlasništvu Grada, površine 4.325 m2, urediti u urbani vrt, a sve u okviru Pilot projekta RU:RBAN, URBACT III Second wave koji Grad Split provodi s Udrugom za permakulturu.

– Pronašli smo gradsku česticu zemlje na Turskoj kuli koja će se ovim projektom privesti svrsi za urbani vrt. Naši sugrađani moći će saditi voće, povrće i druge željene kulture bez potrebe odlaska izvan grada. Ovako se može živjeti u stanu, a istovremeno obrađivati dio zemlje i na taj način pridonijeti i kućnom budžetu i kućnoj radosti koja je neizostavna kad uberete vlastitu salatu, blitvu i ostalo. Dok čekamo da krene prva sadnja na Turskoj kuli i dalje ćemo ”navijati” da se u Splitu dogode urbani vrtovi i u drugim dijelovima grada, za što tražimo način i lokacije – istaknuo je Branimir Urlić iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

-Ponosni smo da se naša dugo zagovarana ideja napokon realizira. Ono što smo najavili u izbornom programu, Split kao zelen i pošumljen grad u kojem naši sugrađani svoje slobodno vrijeme kvalitetno provode, na otvorenom, ovim urbanim vrtom još je jedan korak bliže ostvarenju. – zaključila je Kristina Vidan predsjednica stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply