Splitski Studentski zbor organizirao besplatne instrukcije, rezultati su impresivni: ‘Neki su položili ispite s kojima su se dugo mučili, a instruktori su zaradili…‘

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zimski ispitni rokovi za otprilike 300 studenata Sveučilišta u Splitu ove godine su bili lakši, a sve zahvaljujući Studentskom zboru koji je organizirao besplatne instrukcije. Cijela priča krenula je na inicijativu predsjednika Studentskog zbora Tomislava Miloševića, a desna ruka su mu bili Antonela Čule, tajnica zbora i Ivor Dukić, član predsjedništva koji su koordinirali sve. 

– Dosta studenata troši velike novce na instrukcije. S obzirom na to da je Studentski zbor predstavničko tijelo koje štiti interese studenata, samim time zaduženi smo i za poboljšanje studentskom standarda. Zato sam i došao na ideju organiziranje besplatnih instrukcija. Nije lako u studentskom životu još dodatno plaćati instrukcije i upravo zato je ova ideja odmah naišla na plodno tlo- priča nam Tomislav.

Ukupno je 28 studenata u zimskom roku održalo instrukcije za 300 studenata, a riječ je bila o širokoj paleti kolegija. 

– Na ovaj način su studenti pomagali studentima.  I jedni i drugi prijavili su se putem obrasca na našim stranicama. Uz pomoć predstavnika Studentskih zborova s fakulteta, došli smo do informacija za koje kolegije su potrebne instrukcije i to anketom među studentima. Odnosno statističkim odabirom kolegija koji imaju najmanju prolaznost, kao i kolegijima koji su se pokazali težima za usvojiti – objašnjava nam Tomislav.

U projektu besplatnih instrukcija sudjelovali su studenti s ukupno devet sastavnica splitskog Sveučilišta i to: Ekonomskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Filozofskog fakulteta, Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, Kineziološkog, Kemijsko-tehnološkog, Medicinskog, Pomorskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te Sveučilišnog odjela za stručne studije.

– Potražnja za instrukcijama bila je mješovita i prijavili su se studenti sa svih godina. Primjerice s FESB-a i PMF-a je bio najveći broj studenata, dok je s “Građevine” i Odjela za stručne studije bio veliki broj studenata na jednom kolegiju – govori nam predsjednik Studentskog zbora. 

Studenti su putem obrasca odabirali kolegije za koje žele instrukcije, a za svaki kolegiji održano je pet sati instrukcija. 

– Grupa se sastojala od maksimalno deset studenata. Ograničili smo broj studenata u grupi, kako bi se instruktor svakom od njih mogao posvetiti i kako bi razina instrukcija bila na visokoj razini. Primjerice za kolegij “Digitalni sustavi” prijavilo se preko 30 studenata pa su se onda formirale i tri grupe po deset studenata – objašnjava nam Tomislav.

Kako je riječ o prvoj godini provođenja ovakvog projekta, nakon završetka instrukcija svim studentima koji su sudjelovali poslali su anketni upitnik kako bi iz prve ruke saznali što im se svidjelo, odgovara li im ovakav način instrukcija, ali i bi li nešto promijenili. 

– Na ovaj način željeli smo dobiti i povratnu informaciju o studentima instruktorima, koji su od nas dobili i naknadu za svoj rad. Preko 100 studenata nam je odgovorilo i reakcije su odlične. Pohvalili su nam se da su položili ispite koji su im dugo vremena zadavali glavobolje, ali i da su instruktori bili odlični. Neki od njih su se čak i van naših instrukcija nalazili sa studentima kako bi im dodatno pomogli. U kratkom roku ostvarena je međusobno suradnja i na ovaj način su jedni drugima pomagali. Izuzev novčane naknade, našim instruktorima je ovo i životno iskustvo jer su se iskušali u prenošenju znanja. Vjetar je ovo u leđa svima, govori nam Tomislav ne krijući zadovoljstvo uspjehom projekta. 

Planova za budućnost već imaju, pa tako planiraju ponovno organizirati besplatne instrukcije u travnju kada studenti imaju kolokvije, ali i u lipnju kada počinje ljetni ispitni rok. 

– Instrukcije su se održavale u prostorima fakulteta ili u knjižnici, a plan nam je u budućnosti da sve budu u jednom prostoru. Konstantno radimo na poboljšanju studentskog standarda, tako smo nedavno imali i inicijativu oko radnog vremena Sveučilišne knjižnice. U dogovoru s ravnateljicom, knjižnica u vrijeme ispitnih rokova, subotom radi duže, od 9 do 19 sati, a po novom će biti otvorena i nedjeljom od 9 do 14 sati. Na taj smo način zaokružili cijelu priču oko ispitnih rokova – za kraj nam govori Tomislav.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply