Treća gimnazija u svoje klupe će primati i strance, OŠ Podstrana dobiti će veću dvoranu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svake godine u Split i županiju pristiže sve veći broj stranaca koji su poslovno vezani za ovo područje. Iako bi se mnogi od njih za vrijeme poslovnog boravka ovdje privremeno, a poneki i stalno naselili to do sada nije bilo moguće.

Naime, njihova djeca u Splitu nisu imali gdje nastaviti školovanje.

Niti jedna škola nije imala međunarodni program, ali to će se uskoro promijeniti, rekao je to tijekom aktualnog sata, danas održane županijske skupštine Privremeni pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić.

“Postajemo atraktivna lokacija za strance koji se doseljavaju u našu županiju. Do sada nije bilo moguće da njihova djeca nastave svoje obrazovanje, ali pokrenuta je aktivnost dobivanje međunarodnog programa. Da bi se to dogodilo ustanova se mora akreditirati i biti licencirana za provođenje takvog programa.

Ideja je da Treća gimnazija 2021. godini pokrene program međunarodne diplome, a tada da se taj program spusti do prvog razreda osnovne škole kako bi stranci mogli nastaviti obrazovanje u našoj državi. Za sada ovakva mogućnost međunarodne škole omogućena je u Zagrebu, pa je to jedan od važnih razloga zašto se stranci s obiteljima rijetko doseljavaju u našu županiju.”

Što se tiče OŠ Strožanac u Podstrani koju pohađa tisuću djece, njima je potrebna veća dvorana, jer trenutna više ne zadovoljava njihove uvijete. Naime, zbog doseljavanje u taj dio grada škola ima svake godine sve više učenika, pa je tako i ove godine u prvi razred upisano čak šest razreda, jedan više nego godine prije. Sportska dvorana jedina je takva u Podstrani i nije više adekvatna za upotrebu, a već je trebala biti izrađena projektna dokumentacija za njeno proširenje.

“Svake godine se zbog broja doseljenih stanovnika u ovu školu doseli još jedan razred učenika i broj učenika u toj školi se rapidno povećava. Prema normativima prostora njima pripada trodijelna školska dvorana, a sada je jednodijelna. Imamo ozbiljan plan ne samo ovu dvoranu već i druge u SDŽ, koje su školske sportske dvorane pred projektirati.

Župan je u ministarstvu regionalnog razvoja inicirao nekoliko sastanaka na temu ne samo školskih dvorana nego i školskih objekata, jer to u ovom operativnom programu to nije bilo moguće, te smo zatražili da se to omogući u idućem razdoblju. Tako ćemo u idućoj godini izraditi dokumentaciju dogradnje sportske dvorane u Podstrani”, obećao je Đonlić.

izvor: splitskidnevnik.rtl.hr

Share.

Leave A Reply