U Brodosplitu je na poslu 500-tinjak radnika od njih 1800, glasnogovornik objašnjava: Ne tražimo novac od države, tražimo samo jedan ‘bypass‘ da nam pomogne da odblokiramo sredstva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Velika većina radnika Brodosplita ni danas nije na poslu jer je u petak zaustavljena proizvodnja. Do zaustavljanja proizvodnje došlo je zbog sankcija ruskoj VTB banci koja kreditom prati izgradnju brodova, a ostalo je blokirano 60 milijuna kuna.

Osim 200-tinjak radnika u upravnoj zgradi koji su i u petak bili na poslu, manji dio radnika vraćen je na posao.

Glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić rekao je za HTV jutros da ipak ima dobrih vijesti.

– U petak je radilo nešto radnika u glavnom projektnom odjelu. Danas smo nastavili raditi na poslovima na kojima imamo osigurano financiranje, to su obalno-ophodni brodovi, četiri broda su u izgradnji – rekao je i dodao da danas u Brodosplitu radi 500-tinjak (od 1800) ljudi.

Na pitanje kakve su naznake za ostatak radnika, odgovorio je:

– Nadamo se da će se situacija riješiti. Mi imamo novac, ne tražimo novac od države, tražimo samo jedan “bypass” da nam pomogne da odblokiramo ta sredstva, odnosno da HBOR preuzme kredit VTB banke – dodao je.

Osvrnuo se i na poruku sindikalista Joška Franića da radnike ne zanimaju ni pregovori ni problemi Uprave i Ministarstva već ih zanimaju njihove plaće za veljaču.

– Mi isto tražimo naš novac. Dakle, imamo novac, imamo kredit, 60 milijuna je zablokirano, što nedostaje ruskom novcu? Plin se i dan-danas kupuje od Rusa. Mi samo tražimo svoj novac, ne tražimo ništa više od toga – rekao je Jurišić za HTV.

Dodao je da je dio radnika dobio plaće, a dio njih dobit će ih ovaj tjedan. Oko 1000 radnika je, kaže, dobilo plaće, a ostali će ih dobiti tijekom tjedna.

Država je programom restrukturiranja već pomagala splitskom brodogradilištu.

– Država će reći da nam je pomagala, ali tim novcem koji je država dala, milijardu i pol kuna, ona je pokrila prošlost škvera, dugovanja bivšeg škvera. Novi vlasnik je trebao ući u brodogradilište s tzv. clean startom, takav ugovor o preuzimanju je potpisan. Dakle, nikakva dugovanja iz prošlosti novi vlasnik nije trebao naslijediti – rekao je i radnicima poručio da se bore i da će učiniti sve da zadrže brodograđevnu djelatnost u obujmu u kojem žele.

Dodao je da su mnogi pretpostavljali da će škver pokleknuti i davno prije.

– Međutim, ovaj vlasnik, Tomislav Debeljak, pokazao je jednu drskost i na tržištu Brodosplita birao visoko. Počeli smo graditi polarne kruzere i tu visoko kotiramo – rekao je Jurišić za HTV.

Share.

Leave A Reply