‘Uložio sam 200 tisuća eura, a sad će sve sravniti sa zemljom’: bageri na Žnjanu čekaju u niskom startu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dok bageri čekaju u niskom startu, žnjanski ugostitelji sami su započeli razmontiranje objekata, uklanjanje štekata, opreme, ležaljki…

Radnici ubacuju interijer i eksterijer u kamione i odvoze, rastavlja se oprema, imena kafića skidaju se slovo po slovo, a donedavno krcata plaža, u ponedjeljak je bila sablasno prazna.

Premda se ovaj dan najavljuje već dugi niz godina, mnogi sugrađani nisu očekivali da će službeno i krenuti “čišćenje” priobalne zone od ugostiteljskih objekata koji nisu podignuti u skladu sa zakonom ili su im vlasnici tijekom izgradnje izišli izvan dopuštenih gabarita, a svi se nalaze na pomorskom dobru.

Ugostiteljima je bila ponuđena mogućnost da nezakonite građevine uklone sami, o vlastitom trošku, to će ipak odraditi bageri agnažirani od strane Ministarstva prostornog uređenja i naplatiti im troškove, a “ravnanje” Žnjana je, kako neslužbeno doznajemo, najavljeno za sutra. Dokaz tome je i podatak kako je tvrtka “Vodovod i kanalizacija” prema zahtjevu spomenutog ministarstva, svima onima koji su na popisu za uklanjanje – zatvorila vodu.

Unatoč nedavnim pravnim manevrima ugostitelja i njihovih odvjetnika, kao i peticiji kojom su se usprotivili “stihijskom rušenju Žnjana” u želji da taj plato ostane netaknut do donošenja novog plana, sada je ipak jasno kako ništa neće spriječiti Ministarstvo graditeljstva da konačno postupi po vlastitim rješenjima, njih 30-ak, i ukloni nelegalno proširene kafiće. Podsjetimo, koncesijska odobrenja vlasnicima kafića, izdana od strane Grada, istekla su sa zadnjim danom prošle godine.

– Jasno je da su ti objekti postavljeni temeljem odobrenja za 2016. godinu, prethodna vlast za ovu godinu nije izdala niti jedan takav dokument. Građevinska inspekcija je i temeljen svojih nalaza zaključila da je riječ o nelegalnim objektima koji trebaju biti uklonjeni. Dobio sam izbore i moj mandat će biti utemeljen na redu i zakonitosti. Ne bježim o odgovornosti koju imam, ali rješenje o uklanjanju je izdano puno prije nego što sam postao kandidat za gradonačelnika, a ja ne mogu ništa drugo nego to podržati – ističe poteštat Andro Krstulović Opara.

Vlasnici kafića dogovorili su se kako medijima neće davati izjave, a jedan od njih nam je neslužbeno komentirao da se nakon uloženih 200.000 eura koje je sada primoran sravnati sa zemljom, više nikada neće vratiti na plato.

Radna skupina u kojoj su predstavnici Grada, Županije i resornog ministarstva postigla je suglasje o privremenom rješenju za sljedeće ljeto, koje bi se trebalo primjenjivati do konačnog definiranja prostora, što se očekuje u svibnju 2019. godine.

Uz plaže bi se tada smjeli postaviti manji tipski objekti s pripadajućim štekatima, što u praksi znači da će ugostitelji moći imati najviše tri modula po 12 metara kvadratnih metara sa štekatom, koliko zakon i dopušta, no važno je istaknuti kako ti objekti ne će moći biti fizički spojeni.

Kako bilo, jedno je sigurno, a to je da će se danas s prvim zrakama sunca upaliti bageri i vratiti žnjanski plato u prvobitno stanje.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: