Zamjenik Ivošević i pročelnica Đerek održali briefing za medije o gradskim stanovima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

-Najamnine socijalno ugroženim građanima koji koriste gradske stanove ne dižu se niti jednog centa.- ustvrdio je danas u izjavama za medije zamjenik Bojan Ivošević nakon što je zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za gradsku imovinu, Majom Đerek, održao briefing za novinare na temu cijena najma gradskih stanova, potaknut medijskim istupima oporbenih vijećnika.

-Grad Split ima 478 stanova, od čega 247 koriste zaštićeni najmoprimci među kojima je 131 socijalni slučaj,  a visinu najma regulira odredba Vlade RH.  Među korisnicima gradskih stanova međutim su, kako je kazao, i 72 bespravna i vjerojatno se reakcije vijećnika odnose na povećanje cijene najma za tu kategoriju. Riječ je o bespravnim korisnicima  koji su bez ikakvog pravnog temelja ušli u gradske stanove i plaćali simbolične cijene, kakve plaćaju socijalni slučajevi. – rekao je Ivošević i najavio kako će u budućnosti 72 bespravna korisnika gradskih stanova plaćati deset eura po metru četvornom dok se ne okončaju pravne radnje kojima će ih iseliti. Nakon toga ti će stanovi biti stavljeni na listu prvenstva, odnosno, za useljavanje socijalnih slučajeva, onima kojima je najteže.

­Određeno povećanje najamnine odnosi se na slobodno ugovorene najmoprimce, to su, kako je rekao, ljudi koji su jednom bili socijalni slučajevi, a danas više nisu. Gradska politika je da ne idu na ulicu dok ne pređu više od 75 posto cenzus za socijalu kako bi ipak taj prelazak bio nešto blaži, njima ćemo pripremiti razrede.- kazao je Ivošević.

Prvi razred će biti prelazak cenzusa do 25 posto i njima će najamnina biti 2,34 eura po kvadratu, do 50 posto će biti 2,66 eura, a do 75 posto – 3 eura. Tako osobi neće doći do prenaglog poskupljenja, već će ono ići postepeno kako im se podiže i životni standard – rekao je.

Od 478 gradskih stanova, 41 je u ovom trenutku ili nedavno iseljeno ili je u derutnom stanju te je potrebna obnova.

 -Trenutno 20 stanova koriste kadrovi i njima cijena najma ostaje ista – šest eura po kvadratu. Što se tiče kadrova kada odu u mirovinu, plan je da im se cijena najma tada izjednači sa slobodno ugovorenom najmninom i da iznosi tri eura po kvadratu – objasnio je Ivošević.

– Kod stambenog zbrinjavanja imamo jako malu pomoć države. Socijalno zbrinjavanje je nadležnost grada, ali u proteklih mjesec dana otkad sam došla na mjesto pročelnice morali smo s liste vlasništva Grada Splita vezano za stanove skinuti nekoliko desetaka stanova. Zašto, zato što  se sukladno zakonskim propisima povećava vlasništvo RH,  a smanjuje se vlasništvo grada Splita. U principu to znači da mi sve manje i manje stanova imamo, a moramo zadovoljiti socijalne potrebe sukladno listi prvenstva – objasnila je pročelnica za gradsku imovinu, Maja Đerek .

Dodala je da su 72 bespravna korisnika već počela zvati, jer njima, a kako je kazala,  ne odgovora sada ni cijena od 10 eura po metru kvadratnom, a to što imamo brojne obitelji koje nemamo gdje useliti nije ih briga.

-Nitko neće raditi pritisak preko odvjetnika i pratit će se zakonski propisi. Nezakonito je nezakonito, a zakonito je zakonito i toga ćemo se držati. Nadam se da će ovakvim načinom postupanja unutar kratkog roka svim socijalnim slučajevima omogućiti novi, pravedniji i dostojanstveniji život – kazala je Đerek.

Share.

Leave A Reply