Bivši radnici Dalmacijavina i nakon 10 godina od stečaja bez zarađene plaće

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ni deset godina od otvaranja stečaja u Dalmacijavinu pomaka nema. Od države, 554 radnika Dalmacijavina, još nisu dobila 64 milijuna kuna za plaće i otpremnine. Radnika je sve manje, neki su umrli.

– Zašto država nema sluha, a ima za hohštaplere, kriminalce, kojima daju otpremnine, koje ne zasluže, koji su odveli poduzeće u propast, pa koji su na koncu i državi puno štete napravili, pita Niko Lacmanović, bivši član Nadzornog odbora Dalmacijavina, piše HRT

Radnici, koji su, da bi se zgrada u trajektnoj luci sagradila, primali manje plaće, traže da ih se za uloženo obešteti izmjenama Zakona o pomorskome dobru.

– Ovo su jako vrijedne nekretnine i voljela bih da se to riješi u korist radnika, a uz to da i država sama sebe obešteti jer mislim da ovdje ima kapitala za sve, izjavila je Milica Špar, bivša radnica Dalmacijavina.

Državu su zbog toga već i tužili. Danica Stipović iz Nezavisnog sindikata Dalmacijavina kaže da se postupak vodi na Vrhovnom sudu RH. Nadamo se, bilo bi pravedno, po svim elementima, da taj sud donese pozitivnu odluku i da se radnici Dalmacijavina naplate, dodala je.

No uvjeti za isplatu nikako da se steknu. Na početku stečajnoga postupka, radilo se, zarađivalo, ali je načinjen i golemi porezni dug – 60 milijuna kuna s kamatama. I to je velik problem, ali nije, kažu, nerješiv.

– Ako Vlada želi, ako Vlada hoće, modela ima. Opet se dogodio još jedan zakonski okvir – da sve tražbine, odnosno potraživanja poreznih tijela, kada nastupi zastara za 6 godina, ode u zastaru, tvrdi Stipović.

Splitska Porezna uprava dug je odbila otpisati. Žalili su se, a ne bude li odlučeno u njihovu korist – uvijek im ostaje 52 milijuna kuna od prodaje tvrtke i europske institucije, koje, u svojoj praksi, ovakav slučaj sigurno još nisu imale.

Share.

Leave A Reply