Kad bi cijene nekretnina mogle početi padati?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Predsjednik Udruženja trgovaca nekretninama Dubravko Ranilović iz Hrvatske gospodarske komore rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako se ne može predvidjeti hoće li cijene nekretnina pasti, stagnirati ili se možda čak povećati. 
“Nije realno očekivati da će cijene pasti za dvadeset posto”
 
– Nema čarobnog štapića, ali nekakvi trendovi u smislu dizanja kamata, da bi se obuzdala inflacija, ide u tom smjeru, da bi se trebao usporiti rast tržišta. – poručio je.
 
Dodao je kako nije realno očekivati da će cijene iduće godine pasti za čak dvadeset posto. Kada i stane tržište, trebat će još proći godine kako bi cijene pale, posebno tražene cijene.
 
Svaki treći kupac u Hrvatskoj stranac
 
Prema podacima Ekonomskog instituta i Ministarstva graditeljstva prošle godine prodalo se trideset posto više nekretnina nego 2020.
 
Ranilović je istaknuo da treba uzeti u obzir da je 2020. bila potresna godina, posebice u Zagrebu, stoga na 2021. treba gledati kao referentnu 2019.
 
– To je porast prometa oko deset do petnaest posto, ovisno gdje. Hrvatska je vrlo polarizirana u tržištima. Grad Zagreb, Petrinja i Sisak imali su situaciju potresa, dok je priobalje pod bitnim utjecajem tržišta, odnosno, tržište je pod bitnim utjecajem stranaca. Svaki treći kupac u Hrvatskoj je stranac. Dok za kontinent i za ruralna područja vrijede drugi uvjeti. – rekao je.
 
Tražene cijene nisu realne u odnosu na ono što se realizira
 
 Zato treba biti oprezan i ne treba komunicirati s traženim cijenama i treba svako tržište promatrati odvojeno.
 
Predsjednik Udruženja trgovaca nekretninama istaknuo je kako stranci dosta ulažu u turističke nekretnine te Hrvatska mora početi jačati ruralni dio.
 
Stranci su u nekim općinama stopostotni kupci nekretnina, tako da i to utječe na tržište nekretnina, pa i samu cijenu.
 
Novogradnja je također prilično poskupjela, posebice u Zagrebu. Razlika između tražene i realizirane cijene prošle godine iznosila je desetak posto.
 
– Sada je premašila deset posto i približava se dvanaest posto. Dakle, to ipak pokazuje da tražene cijene nisu toliko realne u odnosu na ono što se realizira. – dodao je Ranilović.
 
Građani moraju biti odgovorni kada ulaze u posao s nekretninama, trebali bi angažirati legalne agencije i birati s kime žele raditi kako bi bili sigurni pri kupnji nekretnine.  
 
 

Share.

Leave A Reply