KBC Split postaje najveće gradilište u Dalmaciji: uskoro kreće gradnja velikog Hitnog prijema, već se uređuju operacijske sale, slijedi Poliklinika…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U travnju ove godine, dakle, za nešto više od tri mjeseca, započinje izgradnja dugo očekivanog Objedinjenog Hitnog bolničkog prijema (OHBP) KBC-a Split, slavodobitno nam je izjavio prof. dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, koji tu funkciju obnaša nešto više od godinu dana.

Na funkciji najvažnijeg čovjeka splitske bolnice prof. dr. Meštrović je naslijedio prof. dr. Ivu Jurića, koji je nenadano preminuo.

U proteklih godinu dana prof. dr. Meštrović i najbliži mu suradnici, doc. dr. Krešimir Dolić, zamjenik, i dipl. ing. građ. Ante Sunara, voditelj Službe za investicije i razvoj, dobro su “zasukali rukave” kako bi splitskom, županijskom i dalmatinskom zdravstvu u budućnosti “stvorili” još bolje uvjete.

– Izgradnja budućeg OHBP-a na Firulama započet će uređenjem nekadašnjeg hitnog internog prijema, uključujući sve prostore do glavnog ulaza u bolnicu. Za taj projekt osigurano je 80 milijuna kuna, od čega je 31 milijun iz europskih fondova, a ostatak financira Vlada Republike Hrvatske.

Ovih 31 milijun kuna nepovratnih sredstava iz EU fondova namijenjeno je za opremu, a 49 milijuna koje daje Vlada uložit će se u izgradnju cijelog OHBP-a. Važno je napomenuti da je Splitsko-dalmatinska županija financirala 500 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju.

Prva faza izgradnje OHBP-a trebala bi biti završena do prosinca 2020. godine – kaže ravnatelj prof. dr. Meštrović, a završetak cijelog OHBP-a planiran je za kraj 2021. godine.

– Nakon završetka prve faze OHBP-a, sadašnji Hitni kirurški prijem (HKP) seli u taj novi dio (bivši Hitni interni prijem), a Traumatologija 1 seli u Zavod za traumatologiju i ortopediju, koji se otvara na prvom katu Firula (bivša ginekologija), i stvaraju se uvjeti za drugu fazu izgradnje OHBP-a, gdje je sada Traumatologija 1 i HKP. Nakon izgradnje druge faze OHBP-a, HKP se vraća na sadašnje mjesto, a s Križina (gdje je privremeno) na Firule, gdje je i prije bio, vraća se Hitni interni prijem – govori prof. dr. Meštrović.

Stacionarni dio Zavoda za traumatologiju i ortopediju je dovršen, a u tijeku je izgradnja četiriju operacijskih dvorana, koje će biti dovršene u svibnju 2021. godine (završeni građevinski radovi i opremljene dvorane).

Bit će selidbi dok traje gradnja

– Mi bolnicu ne možemo uređivati drukčije, negoli premještati pojedine odjele u zgotovljene prostore, a tada te “ispražnjene” prostore uređivati. Bolnica mora funkcionirati i to je jedini način na koji možemo uređivati bolnicu.

Naravno, ne možemo staviti “ključ u bravu” i zatvoriti bolnicu. Znam da sve ovo donekle otežava rad zaposlenicima i boravak pacijenata, ali moramo imati više strpljenja kako bi imali bolnicu kakvu Split i zaslužuje – veli prof. dr. Meštrović.

Izgradnjom ovog velikog i strateški važnog projekta za grad Split, splitska “tvornica zdravlja” će dobiti najveći i najbolje opremljeni OHBP u Hrvatskoj na 2500 četvornih metara, u kojem će biti smješteni gotovo svi bolnički hitni prijemi. KBC Split ima 16 hitnih prijema koji su sada raštrkani diljem bolnice.

– U novom OHBP-u bit će 13 hitnih prijema, u njihovoj blizini, gotovo kao dio OHBP-a, bit će Hitni pedijatrijski prijem i Hitni psihijatrijski prijem, a jedino će Hitni ginekološki prijem biti dislociran – ističe ravnatelj Meštrović.

Važno je reći da je u prvoj godini mandata ravnatelja Meštrovića, u rujnu prošle godine potpisan ugovor između KBC-a Split i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije o sufinanciranju pripreme strateških projekata KBC-a Split u iznosu od 20,5 milijuna kuna, od čega je 17,5 milijuna kuna nepovratno (EU fondovi) za izradu Studije izvedivosti i projektne dokumentacije.

– Nakon izrade te potrebne dokumentacije (do kraja 2022. godine) kandidirat ćemo se za sredstva Europske unije za programsko razdoblje 2021.-2027., kako bi dobili potporu za izgradnju još dvaju objekata – Polikliniku s garažom i Centar za akutnu medicinu.

Centar za akutnu medicinu imat će oko 20 tisuća kvadrata, a zgrada Poliklinike (bez podzemne garaže) oko 15 tisuća kvadrata. Oba projekta u najoptimističnijoj varijanti trebala bi biti zgotovljena 2026. godine – kaže dipl. ing. građ. Ante Sunara.

Akutni centar protiv ‘lutanja’ po bolnici

U Centru za akutnu medicinu, između ostalog, bit će i dio OHBP-a, operacijski blok, Klinika za anesteziju i intenzivnu medicinu i Zavod za dječju intenzivnu medicinu.

– Na taj ćemo način uspješno i brzo zbrinuti akutnog bolesnika, odnosno sve će nam biti na dohvat ruke i bolesnici neće “lutati” po bolnici – govori ravnatelj Meštrović.

Prvi čovjek bolnice na dužnost je stupio u studenome 2018. godine. Stoga nas je zanimalo je li zadovoljan postignutim u prvoj godini svoga mandata?

– Jesam, zadovoljan sam. U toj “mojoj” prvoj godini u KBC-u Split primljeno je oko 130 novih specijalizanata, dovršavamo projekte opreme za Dnevnu bolnice u vrijednosti od 70,5 milijuna kuna. Počeli smo raditi invazivnu neuroradiologiju i elektrofiziologiju srca, koje su postale rutinske djelatnosti.

Naši mladi specijalisti su se educirali i samostalno provode najsloženije postupke, a to znači da omogućujemo usluge zbog kojih se prije išlo u Zagreb. Završena je rekonstrukcija Klinike za onkologiju i radioterapiju s Dnevnom bolnicom, otvorena je podružnica KBC-a Split u Zagvozdu, završen je stacionarni dio Zavoda za traumatologiju i ortopediju, energetski je obnovljena zgrada Plućnog odjela.

KBC na Firulama je spojen na plinsku mrežu, dok Križine samo što nisu, započeta je djelatnost dentalne medicine i otvoren odjel na kojemu radi šest specijalista, a stomatološki se zbrinjavanju i djeca s posebnim potrebama. Instalirali smo i novi MR uređaj na Križinama, novi digitalni rendgen, novi aparat za razbijanje bubrežnih kamenaca, otvorili Laboratorij za invazivnu kardiologiju, koji je najsuvremeniji u zemlji, i otvorili bolnički restoran koji je bio zatvoren 15 godina – kaže prof. dr. Meštrović.

Bolnica se ujedno prijavila i na natječaj Ministarstva znanosti.

– Riječ je o izradi dokumentacije za istraživački medicinski centar, koji bi trebao “niknuti” na južnoj strani bolnice Križine, a realizirat ćemo ga kao i ostale strateške projekte. Taj centar na Križinama bi objedinio rad istraživača iz KBC-a Split i Medicinskog fakulteta. Za ovaj projekt imamo podršku Županije, Grada i Sveučilišta u Splitu. Moram svakako naglasiti izvanrednu suradnju sa Županijom i Gradom, koji financijski i na druge načine pomažu razvoj KBC-a – poručio je prof. dr. Meštrović.

Još jedan ugovor je potpisan u dosadašnjem mandatu ravnatelja Meštrovića.

Ljeti smo prva bolnica u zemlji

– U listopadu prošle godine potpisali smo ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova kojim je KBC Split dobio 54 milijuna kuna za izgradnju Transfuzijskog centra na Križinama. Od tog iznosa 32 milijuna kuna je osigurano nepovratno i ta su sredstva osigurana preko urbane aglomeracije Grada Splita, 15 milijuna je dalo Ministarstvo zdravstva, a šest milijuna Splitsko-dalmatinska županija. Izgradnja Transfuzijskog centra trebala bi započeti u travnju ove godine, otprilike u isto vrijeme kao i izgradnja OHBP-a na Firulama – navodi prof. dr. Meštrović.

Ravnatelj bolnice svjestan je trenutka u kojemu bolnica “raste”.

– Ovo su projekti generacije i oni će se ostvariti ili ih neće biti. Za sve naše projekte imamo podršku Ministarstva zdravstva, koje i samo sudjeluje u izradi i realizaciji ovih projekata. Mi smo drugi grad po veličini u državi, bolnica je po važnosti druga u zemlji, a u ljetnim mjesecima zasigurno i prva bolnica kojoj gravitira najviše stanovnika Hrvatske, kao i veliki dio BiH.

Stoga moramo imati vrhunske uvjete rada i radimo sve ono što možemo, kako bi postojeće vrhunske uvjete i dodatno poboljšali – zaključio je prof. dr. Julije Meštrović.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply