Senzori ugrađeni u polupodzemne spremnike u Splitu započeli su s radom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

– Izuzetno nam je drago što smo imali priliku opremiti polupodzemne spremnike s našim naprednim senzorima koji će u realnom vremenu očitavati napunjenost, kao i svako otvaranje poklopca na njima. Senzori su ugrađeni u sve polupodzemne spremnike u gradskom kotaru Plokite. U petak prošli tjedan odrađene su finalne instalacije kojima su senzori počeli s radom. Ovo je velik korak za Grad Split i Čistoću d.o.o. Split jer se aktivacijom senzora uvelike povećava optimizacija samih spremnika te kontrola njihovog punjenja i pražnjenja – izjavio je direktor tvrtke uspješne IT tvrtke Include, Ivan Mrvoš.

Plokite su prvi splitski kvart u kojem su klasični kontejneri zamijenjeni modernim polupodzemnim spremnicima. Stanovnicima ovog gradskog kotara omogućena je infrastruktura za lakše odlaganje svog prikupljenog miješanog komunalnog otpada, biootpada, papira i plastike.   

Podaci prikupljeni putem senzora pohranjivat će se na udaljeni server gdje će se vršiti daljnje analize u razdoblju od nekoliko mjeseci. Time će se dobiti detaljan uvid u dinamiku punjenja spremnika na pojedinim lokacijama, te će se primjerice znati u koje se doba dana, ili koje dane u tjednu, se spremnici najbrže pune otpadom. Osim toga, uz pomoć senzora moći se odrediti precizna količina otpada generirana prilikom svakog bacanja u spremnik. 

– Početak rada senzora ugrađenih u polupodzemne spremnike uvelike će olakšati posao djelatnicima Čistoće d.o.o. Split jer će se na osnovi izrađenih analiza znati koliko otvaranja je potrebno da se jedan spremnik potpuno napuni, te će se u budućnosti moći planirati optimalan broj tjednih pražnjenja svakog spremnika. To bi u konačnici trebalo smanjiti troškove prikupljanja, emisije CO2, ali i osigurati da se na pojedinim lokacijama ne događa prekomjerno punjenje spremnika – izjavio je direktor Čistoće d.o.o. Split, Ivica Karoglan.

Projekt polupodzemnih spremnika će se tijekom ove godine s Plokita proširiti u sve ostale gradske kotareve, a odvajanjem korisnog otpada u za to predviđene spremnike, građani Splita utjecat će direktno na smanjenje onečišćenosti vode, zraka i tla, uštedu energije i smanjenje količine otpada kojeg više nije moguće reciklirati.

izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply