Split ostvaruje najbolje turističke rezultate u povijesti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iako je posezona pri samom kraju, mnogobrojnim gastro manifestacijama i s mnogo sunčanih dana Split i dalje privlači goste. A evo i što su turisti rekli na to:

– Lijepo je vidjeti da su ljudi ovamo donijeli najbolje što imaju – maslinovo ulje, vino, tjesteninu!

– Od onoga što sam do sada vidjela zanimljivo mi je kako se beru masline i radi ulje, ta kultura, pjesma i sve ostalo…

Gostiju će biti i dalje jer Croatia Airlines vraća zimske letove za Split.

Uvođenje novih letova

– Croatia Airlines lani je uveo letove za Zurich, a ove godine imamo za London-Heathrow i Kopenhagen,sa postojećim letovima za Rim,Munchen,Frankfurt,to je jedna ja bih rekao zaista potentna mreža letova za naše goste i turiste koji bi mogli doći tijekom zime. Split tako napokon postaje destinacija 365 dana u godini, rekao je zamjenik direktora Zračne luke Split Pero Bilas.

Naravno da je pristupačnost jedan od osnovnih preduvjeta da bi svoji gosti koji žele mogli iskusiti taj naš tradicionalni proizvod i da bi im bili dostupni, kaže direktorica TZ-a Split, Alijana Vukšić.

Fiskalizirani računi u Splitsko-dalmatinskoj županiji u periodu od 1. 1. do 30. 9. 2023. dosegli su vrijednost računa od 3,323 mlrd. eura. Srednja Dalmacija je top-destinacija pa je takva i potrošnja.

U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2023. u Splitsko-dalmatinskoj županiji raste i broj izdanih računa kojih je sada više od 252 milijuna, a vrijednost potrošnje dosegnula je tri cijela tri milijarde eura, dvadeset osam i pol posto više nego lani. Struka kaže da se moglo još bolje, ali i da bi trebalo mijenjati strukturu gostiju.

– Gosti koji borave u hotelima troše znatno više nego gosti u privatnom smještaju,a nama privatni smještaj čini 63 posto smještajnih kapaciteta,isto tako potrošači koji su stariji od 45,50 ili 60 plus godina troše znatno više od gostiju od 20-35 godina koji su za neke destinacije na području centralne Dalmacije izrazito bitni, rekao je Ante Mandić s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Prosječna cijena u privatnom smještaju trenutačno je otprilike 15 eura viša nego na razini EU-a, tako da novih poskupljenja više ne bi smjelo biti. Hotelijeri su najavili samo male korekcije za 2024. koja se već uvelike prodaje.

izvor: vijesti.hrt.hr

Share.

Leave A Reply