Nezapamćena drama na ‘Obojenoj’ završila tragedijom: prije nego se raznio bombom, Splićanin je vikao kako je ‘država u k…. i ništa ne valja’, posljednje riječi mobitelom je uputio prijatelju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Sad ću se raznit u autu”, posljednje su riječi mobitelom upućene prijatelju, Splićanina T. K. smrtno stradalog u eksploziji dviju bombi, koje je aktivirao večeras oko 19.45 sati na plaži Obojena svjetlost, na splitskom Kašteletu.

U pravoj drami koja se odvijala u utorak od 17.30 sati pa sve do kobne eksplozije, policijski službenici su na sve moguće načine pokušali odgovoriti, očigledno rastrojenog muškaraca da počini suicid.

Drama koja je završila tragično započela je oko 17.30 sati kada se T.K. mobitelom javio u PU splitsko-dalmatinsku i kazao gdje se nalazi te da ima bombe, i uputio je molbu da sa splitske plaži udalje ljude, jer da on ne želi da itko strada.

Na Kaštelet su odmah upućene policijske snage i to interventna i specijalna policija, kao i policijski pregovarač, koji je imao zadatak odgovoriti T.K.-a od samoubojstva.

Na mjesto događaja pohitala je i reporterska ekipa Slobodne Dalmacije kako bi pravodobno izvijestila javnost.

Cijeli predio Meja oko Meštrovićeva šetališta blokirala je policija i nitko nije mogao “primirisati” mjestu događaja. Vozilima policije i Hitne pomoći sve je bilo blokirano, dok se uz more odvijala prava drama.

Kupači na Obojenoj, koji su bili u neposrednoj blizini T. K.-a uz pomoć policije “prebačeni” su preko zida na sigurno, odnosno na stranu unutar Vile Dalmacije. Tek, kada na području Obojene nije više bilo civila krenulo se u razgovore sa T. K.-om.

Policijski pregovarač i jedan T. K.-ov prijatelj nagovarali su ga da odloži bombe, pa čak i da ih baci daleko od sebe i da se preda, kako bi mogli razgovarati, uvjeravajući ga da će sve biti u redu i da će se sve riješiti, očigledno pokušavajući “udobrovoljiti” T.K.-a da odustane od pogibeljnog čina.

– Bilo je strašno, svi smo se prepali. Taj čovjek je niotkud došao automobilom, izišao iz njega i počeo vikati da ima bombu i da se udaljimo. Isto tako je vikao kako je država u k…. i da ništa ne valja. Vikao je i da će baciti bombu, ako tko dođe blizu njega.

Bio je proćelav i u srednjim godinama. Cijelo vrijeme je stajao pokraj svog automobila i pokazivao osigurač koji je izvadio iz bombe – kazuje nam stanovnica Meja (željela je ostati anonimna) koja se kupala na Obojenoj i bila neposredni svjedok događanja, dok nije došla policija.

Ubrzo, po dolasku policije započela je “evakuacija” svih koji su mogli biti ugroženi.

– Policajci, svaka im čast pomogli su nam da se popenjemo preko zida i dođemo sa strane Vile Dalmacije. Jasno je da smo se prepali, pa bilo je tu i male djece, tko zna što se moglo dogoditi – kazuje naša sugovornica.

Dolaskom policije odmah se prišlo pregovaranju s T. K.-om.

S obronaka Obojene mogao se vidjeti T. K. i policajac koji ga je pokušavao odgovoriti od suludog čina. Također se kontaktiralo i preko mobitela s T. K.-om te mu je tijekom razgovora opetovano ponavljano da spusti bombu i da se vrati kući.

No, nikakvo nagovaranje nije moglo T. K.-a odgovoriti od njegovog nauma. U jednom trenutku, kako neslužbeno doznajemo, popeo se gotovo do vrha uzbrdice Obojene, obavio razgovor s policijskim pregovaračem i prijateljem koji je gotovo cijelo vrijeme bio na mobitelu.

Po završetku razgovora T. K. se okrenuo, vratio u svoj automobil, zapalio cigaretu, zahvalio prijatelju na svemu što je učinio za njega i prekinuo vezu. Nakon toga čule su se dvije eksplozije.

Po detonacijama eksplozija teško je bilo povjerovati da je T. K. preživio. No, zbog sumnje da u automobilu ima još nekoliko eksplozivnih naprava splitski specijalci su uz zaštitu policijskih štitova prilazili automobilu. Dolaskom do automobila mogli su, nažalost, samo konstatirati čovjekovu smrt.

Nakon utvrđivanja smrti, vozilu su pristupili pirotehničari PU SD, kako bi pregledali automobil te uklonili ostale moguće eksplozivne naprave.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply