BRODOTROGIR U PROBLEMIMA Radnici traže svoje zakašnjele plaće

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stalno kašnjenje isplate plaća radnicima dvaju društava Brodotrogira izazvalo je reakciju radnika i sindikata pa su na konferenciji za novinare upozorili Upravu na neodrživost takvoga stanja.

Od nje zahtijevaju hitnu isplatu plaća, a od Vlade provedbu odluke o avansnim jamstvima, što bi omogućilo nastavak proizvodnje i isplatu plaća, prenosi HRT

– Zvala sam platni ured i pitala mogu li mi dati izlist plaće, jer po zakonu u Fini mogu ovršit, a kažu mi – a šta ćeš to ić kad ionako nema novaca, to kažu iz platnog ureda, kaže Ljiljana Geić. U istoj je situaciji ukupno dvjestotinjak radnika tih dvaju poduzeća. Ali to, čini se, nije sve.

– Firma Brodotrogir Hull, to je treća firma u nizu, bio je Brodotrogir Pipeing, pa su onda prebacili u Brodotrogir Outfit, pa u Brodotrogir Hull i uvijek su dugovi ostali na bivšim firmama, tvrdi Joško Franić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Dalmaciju.

Radnik Aljoša Ivica priča kako je vlasnik radnike prebacivao iz firme u firmu bez potpisivanja ugovora i govorio im kako imaju ista prava kao i ranije. Dodaje kako kolektivni ugovor nije potpisan a vlasnik otpremnine dijeli kako želi.

– Nadamo se da će Uprava nešto napraviti kako bi stabilizirala ovo stanje. Posebice što je Vlada prije izbora obećala da će dati avansna jamstva, ali nije dobro čekati da nam se ne dogodio situacija kao u Uljaniku. Ovi ljudi trebaju dobiti plaću za svoj rad i kada se riješe avansna jamstva, treba naručiti i materijal, a to će potrajati nekoliko mjeseci i treba paziti da se ne dogodi da se Brodotrogir ne ugasi sam od sebe, poručuje Joško Franić.

Tračak nade vide u predizbornom obećanju vlade o izdavanju avansnih jamstava za nastavak proizvodnje, a i u navodnom ugovaranju dva nova broda, javlja HRT.

Share.

Leave A Reply