Objavljene turističke brojke za Splitsko-dalmatinsku županiju, ogroman skok od lani

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U PRVIH šest mjeseci ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji se u komercijalnim objektima odmaralo 830 tisuća turista te je ostvareno 3.6 milijuna noćenja, odnosno 157 posto više u dolascima i 139 posto više u noćenjima u odnosu na prošlu godinu, priopćeno je iz županijske turističke zajednice.

Pozitivnom trendu rasta turističkog prometa najviše su pridonijeli strani turisti kojih je došlo 712.171 odnosno dvostruko više nego u istom razdoblju prethodne godine. Ostvarili su 3.32 milijuna noćenja što je porast od 159 posto u odnosu na prošlu godinu. U prvoj polovici godine u toj su županiji najveći broj dolazaka sa stranih tržišta ostvarili Nijemci, Britanci, Poljaci, turisti iz BiH, SAD-a, Francuske i Češke.

Kada se pokazateljima fizičkog prometa pribroji rast dolazaka nautičara kojih je u prvih šest mjeseci bilo 66 tisuća ili 69 posto više nego lani, jasno je zašto je Splitsko-dalmatinska županija pozicionirana u dosadašnjem dijelu poslovne godine u samom vrhu hrvatskog turizma.

U lipnju su Splitsko-dalmatinsku županiju posjetila 462.664 turista koji su ostvarili 2.3 milijuna komercijalnih noćenja što je rast od 108 posto u dolascima i 104 posto u noćenjima u odnosu na lipanj prethodne godine. Najveći broj noćenja ostvarili su u tom mjesecu gosti iz Njemačke, Poljske i Češke. 

Najviše gostiju boravilo je u Splitu, Makarskoj, Hvaru, Baškoj Vodi, Omišu i Bolu. Značajan rast bilježe i nautičari pa je prema podacima eCrew u lipnju Splitsko-dalmatinsku županiju posjetilo 36 tisuće nautičara (50 posto više nego lani) koji su ostvarili 245 tisuća noćenja (56 posto više).

izvor: Hina/Index.hr

Share.

Leave A Reply