Rotor na Bilicama, svjetski rariret jer prednost daje onima koji ulaze u kružni tok, dobiva semafore. Radovi su počeli i koštaju preko 300.000 kn

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Radovi oko postavljanja semafora na čuvenom rotoru na Bilicama napokon su započeli, a prema roku izvođenja radova trebali bi biti gotovi do 1. travnja.

Riječ je o rotoru u kojem vrijede drugačija pravila koja su često znala zbuniti naše goste. Naime, prednost ima vozač koji ulazi u kružni tok, a ne onaj koji je već unutar njega. Razlog drugačije regulacije prednosti je veliki priljev vozila koja stižu s Klisa, odnosno državne ceste D1. 

Radove semaforizacije, s izmjenom prometne signalizacije privoza s brze ceste oznake DC1 smjer Klis-Split u rotoru Bilice, izvodi tvrtka “Elektromodul-Promet”, a vrijednosti radova je 244.106,50 kuna (bez PDV-a), odnosno preko 300.000 s PDV-om. Izvođač radova uveden je u posao 1. veljače.

– Postavljanjem semaforskih uređaja na privozu iz smjera državne ceste D1 Klis-Solin omogućit će se sigurniji ulazak vozilima u kružni tok u Bilicama i vozilima iz smjera državne ceste D8. Važnost završetka predmetnog zahvata, uz aspekt sigurnosti, očituje se u puštanju trećeg traka rotora Bilice u punu prometnu funkciju, objašnjavaju iz Hrvatskih cesta.

RADILA SE ANALIZA

Hrvatske ceste su u proteklom razdoblju izradile građevinsko-prometni elaborat naziva “Analiza prometnog funkcioniranja rotora Bilice (u Solinu) kao značajnog čvorišta”. Navedeni elaborat imao je za cilj analizirati i usporediti efikasnost različitih građevinsko-prometnih rješenja u rotoru Bilice koja bi se mogla poduzeti u svrhu poboljšanja kvalitete odvijanja prometnih tokova. Za provedbu analiza korišten je simulacijski model te se kao parametar za usporedbu kvalitete toka koristio podatak o prosječnom zakašnjenju po privozu te s njim u vezi odgovarajuća razina usluge.

– Provedena prometna analiza pokazala je da varijantno rješenje izgradnje dodatnih rampi na denivelaciji križanja DC8 (obilaznica Splita) i županijske ceste ŽC6270 (Mravinačka ulica) ima najveću razinu protočnosti prometa te osim navedene razine protočnosti prometa značajno povećava razinu sigurnosti prometa zbog manjeg broja konfliktnih točaka u rotoru Bilice.

Zaključak je da je potrebno izraditi semaforizaciju privoza do izgradnje i puštanja u promet navedene rampe. Semaforizacija predstavlja privremeno rješenje do izgradnje rampe, međutim u budućnosti će imati i trajnu funkciju jer se predviđa da će na privozu iz smjera državne ceste DC8 doći će do porasta prometa zbog izgradnje rampe uz AD Plastik za skretanje udesno iz Matoševe ulice u smjeru D8/Splita, a u konačnici i puštanja u promet ulice Zagorski put, ističu iz Hrvatskih cesta.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply